Het waarom van dit blog

Luister je voor het eerst naar een hoorspel (of luisterspel), dan gaat er een wereld voor je open. Je hoort avonturen, drama, spannende detectives, of grappige verhalen, net alsof je naar een film kijkt – met dit verschil: je fantasie, je verbeelding vormen het scherm. De acteurs zorgen voor de stemmen, maar jij kleedt de stemmen aan met een gezicht, een figuur. Een luisterspel staat dan ook tussen een boek en een film of tv-programma in.

Luisterspelen waren in het begin van het ontstaan van de radio en de amusementsindustrie de enige vorm van dagelijkse ontspanning voor de gewone mens. Er was wel de bioscoop, maar dat was luxe en kostte geld. De radio daarentegen die was er elke dag, en die was gratis. Naast muziek kwam er uit die radio ook avontuur: het luisterspel. Van Dr. Kildare tot Dragnet, van Black Museum tot Academy Award. Over heel de wered zaten mensen gekluisterd aan hun radio, en leefden mee met hun helden.

Maar toen kwam de tv, en de rol van de radio werd gereduceerd tot brenger van informatie en muziek – het avontuur moest van de tv komen. Af en toe werd nog een nieuw luisterspel gemaakt, onder de welwillende auspiciën van een liefhebber van de oude tijden. Maar de glorietijden van het luisterspel waren voorbij. Enkel mensen met gezichtsproblemen bleven nog de trouwe fans van de hoorspelen. Maar hun aantal was blijkbaar niet gewichtig genoeg om de radiomakers over te halen om de luisterspelen in stand te houden.

Tot het tijdperk van de draagbare MP3 player aanbrak. Wat vroeger beperkt was tot het beluisteren van een avontuur op het tijdstip van uitzending, via de radio, kan nu via het internet gedownload worden en beluisterd waar en wanneer men wil: op de computer in streaming media, overgezet naar de player, en beluisterd tijdens het strijken van de berg wasgoed, het wieden van het onkruid, het wandelen of joggen, of, rustiger nog, het gezellig zitten in een zetel, rustig ’s avonds.

Omdat wij betoverd zijn door de magie van het hoorspel, en omdat wij geloven dat het hoorspel toe is aan de revival die het verdient, nu de draagbare player een extra mogelijkheid tot beluisteren van de hoorspelen aanbiedt, werd deze site ontworpen.

One Response to Het waarom van dit blog

  1. Harry Lucassen schreef:

    Dag,

    Ik volg deze website met plezier. Ik verzamel hoorspelen omdat ik het, net als u, erg leuk vind om ze te beluisteren. Een tijd geleden heeft u de reeks Allard geplaatst. Deze reeks was onvolledig. Dat schreef u ook. Maar nu is mij duidelijk geworden dat de reeks ten eerste de verkeerde deel-titels heeft en ten tweede in de verkeerde volgorde is geplaatst. Als u mij een mailadres stuurt dan kan ik een excel-bestand opsturen met daarin de juiste titels en volgorde van de delen.

    Deze reactie hoeft niet in het blog te worden opgenomen.

    Harry Lucassen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: