Hoorspelen als podcast

Verschillende sites bieden hoorspelen ook als podcast aan. Dat betekent eigenlijk, simpel gezegd, dat zij een manier aanbieden waardoor je enerzijds alle afleveringen die reeds uitgebracht werden in één ruk kan downloaden, en anderzijds dat jij verwittigd wordt van elke nieuwe aflevering die nu nog uitkomt, en je die ook automatisch kan downloaden.

abonneren via een feed

abonneren via een feed

Om zo’n feed te volgen, moet je je erop abonneren. Laat je niet afschrikken door dit woord, want de abonnementen zijn gratis. Je moet gewoon in een speciale software, de “feed reader” (daarover meer in een volgend artikel)  het webadres ingeven van de “feed” (de podcast), en de afleveringen komen automatisch op je computer terecht, in de map die jij aangeeft. WiIj laten je later kennis maken met enkele betrouwbare feedreaders, en leren je hoe je die moet instellen.

Je hebt dus een “feedreader” nodig, software om de “feeds” te lezen waarmee je op de hoogte gehouden wordt van de nieuwe afleveringen, en natuurlijk ook het adres waar de “feed” aangeboden wordt. Het adres van deze feed kan je in gelijk welke feed reader invoeren. Uitzondering is wel iTunes: die gebruikt speciale webadressen voor de feeds. Via de iTunes Store kan je namelijk ook podcasts vinden van hoorspelen, en je je erop abonneren. Maar iTunes hanteert een ander webadres dan de klassieke “feeds”, dat enkel voor iTUnes geldt De meeste websites waar podcasts aangeboden worden, vermelden tevens indien mogelijk de iTunes feed. Later in dit blog, wanneer wij de verschillende reeksen behandelen, zullen wij trachten de verschillende feed-adressen weer te geven, zowel de “gewone” feed, als de iTunes feed.

Wordt vervolgd: de verschillende feedreaders, en hoe je te abonneren.

2 Responses to Hoorspelen als podcast

  1. […] je elke nieuwe aflevering automatisch in je iTunes of andere podcastreader binnenkrijgt. Zie ook Hoorspelen als podcast, Een hoorspel als podcast: iTunes), HappyFish als […]

  2. […] Ben je geïnteresseerd in de hoorspel-reeks Tatort? Dan moet je dit adres in je RSS-feed reader invoeren: http://web.ard.de/radiotatort/rss/podcast.xml Hoe je moet werken met zulke feedreaders en podcasts kan je in vroegere artikels van dit blog lezen: – Over HappyFish https://hoorspel.wordpress.com/2008/08/18/happyfish-als-podcastreader-voor-hoorspelen/ – Over iTunes https://hoorspel.wordpress.com/2008/08/12/een-hoorspel-als-podcast-itunes/ – Hoorspelen als podcast https://hoorspel.wordpress.com/2008/08/09/hoorspelen-als-podcast/ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: