Hoe kan je de kwaliteit van een MP3 bestand verbeteren?

Zoals je wellicht begrepen hebt, dateren de meeste hoorspelen uit de tijd toen er nog geen MP3’s bestonden. Zij zijn meestal opgenomen op tape, en later gedigitaliseerd en omgezet naar een MP3. Niet iedereen gebruikte echter dezelfde normen voor die omzetting, en daardoor kom je soms bestanden tegen die jouw draagbare player of iPOd niet aankan.

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen. Voor elk muziekbestand heb je: de “sample rate”, de “sample size”, de “bit rate”. Bovendien heb je ook nog “Constant Bit Rate” of “variable bit rate”. Het is aan jou om de bestanden die niet goed afgespeeld worden op je player, te vergelijken met andere bestanden die wél mooi en in goede kwaliteit weergegeven worden. Bij de Archos bijvoorbeeld worden bestanden die met “Variable Bit Rate” gecodeerd zijn, niét goed afgespeeld.

Hoe kom je nu te weten wat de specificaties zijn van een bestand, en hoe kan je die dan aanpassen? Daarvoor bestaat een handig programma, DBPowerAmp. Dit programma kost wel 36 dollar, maar het is heel handig. Dit programma installeert zich immers in de Windows Shell, zodat er, wanneer je na de installatie je cursor over een MP3 beweegt, een heel uitklapmenu verschijnt met alle informatie over Bitrate, CBR of VBR, Khz enz.

Bovendien kan je met dit programma ook een bestand dat in een foutief formaat gecodeerd is, omzetten naar een ander formaat (VBR naar CBR, 22kHZ naar 44 kHz, enz.). Je kan verschillende bestanden tegelijkertijd behandelen (batch processing), en heb je een multicore processor, dan zal je zien dat het programma de twee kernen gebruikt die elk een taak doen.

Je kan het programma uiteraard ook gebruiken voor andere conversies: dBpoweramp Music Converter ondersteunt o.a. Apple Lossless, FLAC, MP3, MP4, AAC, ogg vorbis, Windows Media.
Downloaden doe je bij http://www.dbpoweramp.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: