Vraag aan de lezer van dit blog

Nu we al enkele maanden bezig zijn met dit blog, hebben wij een vraagje naar de lezer toe van dit blog: wat is uw mening over dit blog? Wat kan verbeterd worden, wat vindt u goed, wat vindt u maar zozo?

Wanneer wij de statistieken van het blog bekijken, bemerken wij dat vele lezers de hoorspelen die wij bespreken trouw dag na dag opvolgen. Maar is dat tempo niet te hoog? Hebben de lezers die het blog trouw volgen liever een iets trager ritme?

En hoe zit het met de informatie die we geven: is die voldoende, of nog te weinig?

En tot slot de commentaren: tot nu toe zijn die meestal beperkt tot wat onze eigen ervaring is bij het beluisteren van het hoorspel. Op dit vlak zouden wij in de toekomst eigenlijk graag meer interactie van de lezer ontvangen – wat de laatste tijd eigenlijk al aan het gebeuren is. Tegenover onze mening mag uw mening staan – wat wij goed vinden, hoeft u daarom niet goed te vinden. En wat wij niet kunnen begrijpen, daarover kan u allicht een woordje uitleg geven.

Verder hebben wij nog een aankondiging. Naast het Nederlandstalige hoorspel zijn er uiteraard zovele hoorspelen in andere talen. Wij hebben een speciale ruimte gecreëerd bij WordPress om deze hoorspelen in het Engels, Frans, Duits… te bespreken. Momenteel loopt daar de reeks over Maigret, die hier eerder besproken werd. Later volgen de andere groten uit het detective wereldje, Agatha Christie, Sherlock Holmes & co, maar wij hopen ook andere reeksen te behandelen, zelfs soaps zoals Dr. Kildare.

Het adres voor dit blog is: http://radiotheater.wordpress.com Zodra we aan Agatha Christie beginnen, geven we een seintje. Noteer alvast dit adres in uw bookmarks.

11 Responses to Vraag aan de lezer van dit blog

 1. Dirkjan schreef:

  Ik mag mijzelf beschouwen als trouwe (=dagelijkse) bezoeker van dit Blog. Ben hier dan ook zeer tevreden over. Ken veel hoorspelen nog niet en voeg alles trouw aan mijn verzameling toe. Daarnaast verzamel ik ook alle gegevens in een word-bestandje per hoorspel, pas ik de MP3-tag zonodig aan en voeg het hoorspel aan mijn Excelbestand toe.
  In mijn totale verzameling neemt het aantal hoorspelen van dit Blog een substantieel deel in beslag en valt op hoe compleet dit Blog probeert te zijn: De letter A is met 138 hoorspelen zeer zwaar vertegenwoordigd. Het tempo ligt hoog, maar niet te hoog. Ben wel blij met de afwisseling: soms alleen een aankondiging of verwijzing (Dams & van Deum, Speedy van de IKON etc).
  De informatie is wat mij betreft compleet genoeg (dit alles neem ik over in mijn Excelbestand), al mis ik de omroep die een hoorspel als eerste uitzend bij de gegevens (staat bijvoorbeeld wel in Wikipedia).
  Kortom: ik ben zeer content! Complimenten en hou vol t/m de Z (waar ik er nu pas 34 van heb…)! (Dan kunnen we nog zo’n 10 jaar vooruit???)

 2. John schreef:

  Toen ik een aantal weken geleden eens ging kijken of er wat hoorspelen op internet waren te beluisteren kwam ik deze site als eerste tegen, ik dacht meteen “dit kan niet waar zijn” en heb me opgegeven voor de Feedreader.
  Ik merk dat ik een blij gevoel krijg zodra ik zie dat er weer mail is en wellicht een nieuw hoorspel te beluisteren is.
  Het tempo is prima en mijn dank oprecht groot.

 3. Marian schreef:

  Ik ben ook een trouwe bezoeker van dit blog. Iedere dag voeg ik het hoorspel toe aan mijn verzameling. Daarna zet ik het bestand in itunes. De informatie en het plaatje zet ik dan in itunes bij songtekst en illustratie.Hartelijk dank voor het plaatsen van zoveel prachtige hoorspelen.
  Mijn voorkeur gaat uit naar detectives en thrillers.En er zijn ook mooie romanische hoorspelen.
  Ik heb genoten van bv Nick Holland en het Bulldogmysterie en attentie voor Roger West. Ook de afleveringen van schoolradio waren leuk en interessant. Er is veel afwisseling. De ene keer spreekt het meer aan dan de andere keer. Ik beluister niet iedere dag het hoorspel. Maar in het weekend of tijdens vakanties is het heerlijk om naar de hoorspelen te luisteren.
  Ga zo door!!
  Bij franse hoorspelen moet ik afhaken.

 4. SH van Straaten schreef:

  Hallo Hilde,
  Ik ben al jaren een fervent spaarder en gaarder van hoorspelen. Ik ben danook heel gelukkig er door jouw blog weer veel aan toe te kunnen voegen.
  Ik heb eigenlijk maar één opmerking: blijf je niet te lang in de A hangen? Misschien is een beetje afwisseling in letters ook leuk?
  Sophie

 5. Anneke Keizer schreef:

  Lieve mensen, ook ik bezoek deze blog elke dag. Ik vind het in een woord geweldig. Jullie weten niet hoe blij jullie mij hier mee maken. Het hoorspel is mijn grootste hobby en daarom ben ik hier heel blij mee.
  Ga zo door. Het is een zeer gebruikers vriendelijke website. Het ziet er mooi en verzorgd uit. Mijn voorkeur gaat uit naar het Nederlands hoorspel, maar de duitse en engels talige zijn ook fijn.

  Ga zo door. Een bijzondere groet van Anneke Keizer

 6. Maritha schreef:

  Hallo,

  Dagelijks ontvang ik via mijn RSS reader bericht van jullie geweldige blog.
  Ik heb veel hoorspelen en ben werkelijk verbaasd hoeveel voor mij nog nieuwe hoorspelen jullie weten te plaatsen!!!
  Ik verzamel ze trouw en zet ze op mijn SD-kaart voor beluistering. En dat gebeurt veelal onderweg… Wat ik wanneer beluister is afhankelijk van mijn stemming. Zo waagde ik me gisteren aan ‘Aardbeien met slagroom’ maar ook ‘- Achnaton, het licht in de duisternis’.
  Ik hoop dat jullie nog lang doorgaan op deze manier.
  En de nieuwe link heb ik natuurlijk gelijk toegevoegd aan mijn RSS-reader!

  Groetjes Maritha

 7. leefwijzer schreef:

  Allen erg bedankt voor de reacties. Het fijne aan het werken volgens alfabet is dat je een heel gevarieerd aanbod krijgt, dat eigenlijk voor elk wat wils brengt.

  Voor mij persoonlijk wil het alvast zeggen dat ik ook de hoorspelen beluister die ik misschien anders overgeslagen had – de meer klassieke hoorspelen of de bijbelse hoorspelen bijvoorbeeld. En dat zou zonde zijn, want daar zitten vaak echte pareltjes bij!

  Nog veel luisterplezier…

 8. Wilfried Warmoes schreef:

  Ik verzamel ook elke dag de hoorspelen.
  Dat publiceren per letter vind ik ook zeer goed.
  Zo krijgen we een goede verzameling.

  Bedankt voor al jullie werk.

 9. Dionysius schreef:

  Beste mensen,
  Ik probeer dagelijks de site te bezoeken, omdat ik elke keer benieuwd ben naar uw nieuwe aflevering.
  Het tempo van 1 per dag vind ik prima.
  Zo selekteer ik die hoorspelen uit , op voor mij interessante afleveringen.
  Ik heb in het verleden nooit gedacht dat er zoveel hoorspelen waren.
  Geweldig om samen met mijn vrouw naar te luisteren.
  Bedankt.

 10. Fedde schreef:

  Veel waardering voor de gedegen opzet van de site. De alfabetische indeling belooft nog heel wat voor de komende jaren. Gedegen zijn ook de commentaren, al mag het hier en daar wat kritischer. De zeer gewaardeerde leden van de hoorspelkern draaiden in zo’n hoog tempo hun hoorspelen in elkaar dat er soms routine en vervlakking te horen is. Fijn is ook dat de best mogelijke geluidskwaliteit te downloaden is. Vraag is wel hoe het auteursrechtelijk in elkaar zit. Nu er meer hoorspelen bij de hoorspelshop verkrijgbaar zijn, vrees ik dat de rechthebbenden het voor de websitehouder wel eens lastig kunnen gaan maken. Zelf houd ik van detectives en ik denk dat op dat gebied al zo’n beetje alles in huis heb, dus veel downloaden doe ik niet. Ik blijf dus geduldig wachten op die paar die ik nog niet ken. Vaarwel goede oude radiotijd, die komt nooit meer terug en dank aan de trouwe bewaarders.

 11. leefwijzer schreef:

  Het auteursrecht is inderdaad een heikel probleem. Bij het aanmaken van dit blog loop ik over een slappe koord, en probeer een delicaat evenwicht te bewaren.

  Zodra een hoorspel beschikbaar is via een officiële site zoals Woord en Geluid, of andere uitgevers, wordt in de bespreking van het hoorspel verwezen naar deze link.

  Helaas richten deze sites zich vooral tot de meer populaire genres (detective, enkele legendarische hoorspelen…), en ziet het er niet uit dat de minder populaire onderwerpen (klassiekers, bijbelse onderwerpen, experimentele hoorsspelen..) daar zo snel aangeboden zullen worden – onbekend is immers onbemind, en wat niet bemind is, kan je niet verkopen.

  Daarom dat ik in dit blog verwijs naar sites waar de hoorspelen niet altijd aangeboden worden met de expliciete toestemming van de rechtenhebbers. Indien deze rechthebbers hier bezwaar tegen hebben, kunnen zij zich altijd wenden tot de webmasters van de betreffende sites.

  Ik wil hierbij wel opmerken dat haast alle sites, waarnaar in dit blog verwezen wordt, de hoorspelen louter aanbieden uit liefde voor het hoorspel, en zonder enig geldelijk gewin. Integendeel: zij betalen zelfs voor de webruimte om de vele hoorspelen te kunnen hosten en voor het verkeer van de downloads.

  Het mag ambitieus klinken, maar met dit blog wil ik toch enkele dingen bereiken:
  – Een indexering van alles wat er bestaat in het Nederlandse taalgebied op vlak van hoorspel
  – Aandacht vragen voor het hoorspel, àlle hoorspelen, ook de minder voor de hand liggende, en aantonen dat er wel degelijk een markt bestaat voor deze hoorspelen
  – De beheerders van de radio-archieven (de Nederlandse en Vlaamse radio’s) ervan te doordringen dat zij een schat in huis hebben, die zij dringend naar waarde moeten schatten. Hoorspelen worden door de huidige directies van de radio’s nog al te vaak beschouwd als iets dat geen recht van bestaan meer heeft, sinds de tv uitgevonden werd. Maar opera en theater zijn toch ook niet afgeschaft, toen de tv er kwam? Een hoorspel is een aparte vorm van theater, die zijn recht van bestaan blijft houden.
  – Wanneer eindelijk de auditieve cultuur terug in ere hersteld zou worden, dan zouden hoorspelen in de bibliotheek geleend moeten kunnen worden. Net zoals je nu al met mondjesmaat luisterboeken kan lenen in de bibliotheek. En dan zou het hele probleem rond auteursrechten opgelost zijn.

  Ik heb nog een aanmerking hieraan toe te voegen. Ikzelf ben een nakomer. Er zijn vele pioniers (Geronimo, Lemmens, project Hilversum..), die baanbrekend verricht hebben om de hoorspelen te verzamelen en te verspreiden. Hun vruchten pluk ik. Het werk dat verricht werd in de Wikipedia, over de hoorspelen, is onschatbaar. Het is ook meer wetenschappelijk onderbouwd, terwijl mijn blog de hoorspelen meer vanuit een individuele ervaring benadert. Dit blog kan misschien momenteel meer populair zijn bij sommige lezers, omdat er verwezen wordt naar (betwistbare) download links, wat in dit tijdperk van iPod en andere draagbare players het handigste formaat is, maar het zal altijd schatplichtig zijn aan deze andere websites, die het echte pionierswerk verricht hebben.

  Zo. Dat wou ik even kwijt. En ik kijk uit naar jullie reacties op het probleem van de auteursrechten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: