De geschiedenis van het hoorspel: L. Dubois

Na meer dan een jaar hoorspelen beluisterd te hebben, en de lezers van dit blog verslag uitgebracht te hebben over mijn ervaringen, is het tijd ook even stil te staan bij de achtergronden van het hoorspel. Hoe is deze aparte kunstvorm ontstaan? Welke auteurs, regisseurs en acteurs hebben een belangrijke stempel gedrukt?
Hierover zijn verschillende radiodocumentaires gemaakt, althans over het Nederlandse gedeelte van dit tweeluik. Over de geschiedenis in Vlaanderen is ons helaas geen documentaire bekend.
Een mooie website, geschreven door een van de mensen die zelf mee die geschiedenis gemaakt hebben, is die van Leon Dubois. Je vindt er een samenvattinng van de geschiedenis van het hoorspel, maar ook informatie over hoorspeltechnieken en geluidseffecten.
Heel mooi is de fotogalerij van acteurs, regisseurs en hoorspelschrijvers. Daarbij viel het mij op dat ik ondertussen al gezichten geplakt had op de stemmen die me ondertussen vertrouwd in de oren zijn beginnen klinken, en dat die gezichten volkomen verschilden van het echte gezicht dat je op deze foto’s ziet.
http://www.leondubois.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: