Nachtvluchten van 2 augustus 2010: De Duivel is Oud

Een gezegde dat gebezigd wordt wanneer iemand tegen je zegt dat je al oud bent – waarop het antwoord luidt: “Oud? De duivel is oud!” Onder die titel werd een programma voor senioren uitgezonden,; met presentator Jaap Landré. Een van die uitzendingen, in 1987, ging over de hoorspelkern.  Bij  “Vlucht in het Verleden” van de “Nachtvluchten” uitzendingen kon je verleden week een heruitzending beluisteren van een aflevering van “De duivel is oud”, die draait rond de Hoorspelkern: hoe die ontstaan is, hoe de verschillende leden gerekruteerd werden, hoe er tewerk gegaan werd, en wat de leden ervan denken over de toekomst van het hoorspel. En natuurlijk zijn de leuke anekdotes niet uit de lucht.
Aanwezig zijn: Betty Kapsenberg, Bert Dijkstra, Eva Janssen, Robert Sobels, Paul Van der Lek. Mina Bergsma en Paul Deen konden er niet bij zijn, en Huib Orizand… die vond zich te oud.
Verder hoor je ook nog twee hoorspelliefhebbers vertellen over hun verzameling, en over hoe zij die ter beschikking stellen van andere: Bert Theunis (een slechtziende, die originele hoorspelen heeft gekregen van de omroepen, maar ook van particulieren hoorspelen heeft kunnen bemachtigen die de omroepen zelf niet meer hadden), en Jef Van Rooy.
Deze uitzending kan via podcast beluisterd worden op:
http://audio.omroep.nl/radio1/po/vluchtinhetverleden/20100807-02.mp3

Meer over de hoorspelkern in de Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoorspelkern

En bij De Volkskrant vind je enkele heel oude foto’s (van 1932!) van de hoorspelkern van de Vara:
http://www.vkblog.nl/bericht/138108/*DE_HOORSPELKERN_VAN_DE_VARA*

Wist je trouwens dat de Hoorspelkern er gekomen is op initiatief van de Nederlandse Radio Unie, het toen overkoepelende orgaan van alle radio’s? Die riep namelijk de Programma Coördinatie Commissie in het leven, en die moest dan voorkomen dat er door beide omroepen dit werk werd aangekocht of dat een soortgelijk hoorspel op dezelfde avond werd gepland. Meer hierover lees je in een artikel van Hans Knot.
http://www.mediapages.nl/muziek-a-media/328-herinneringen-aan-hoorspelen-op-de-radio

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: