Caterina Cornaro

Hoorspel genre: Losse verhalen    – Generatieconflict – sociaal maatschappelijk – NL
Uitgezonden: 7/02/1966
Door: NCRV
De plot: De kinderen van mevrouw Frieda Geiges spelen toneel: Beate, Klaus en Heinrich.  Vrienden en kennissen komen kijken.  Het stuk gaat over een Catarina Cornaro, een dame uit Venetië.
Auteur:    Marie-Louise Kaschnitz
Regisseur: Wim    Paauw
Bijkomende info: Vertaling: Otto Dijk
Acteurs: Dogi Rugani (Frieda Geiges); Frans Somesr (Werner, haar broer); Fé Sciarone (Ulrike, haar schoonzuster); Paul van der Lek (Dr. Kaufmann); Joke Hagelen (mevrouw van Osten); Corry van der Linden (mevrouw Karwell); Paula Majoor (Catarina Cornaro); Lex Schoorel (Alfonso, bastaard van Napels); en verder: Gerlof van Seters, Justine, Marjolein & Ernest-Jan Pauuw, en een aantal leerlingen van een school in Hilversum.
Duur: 0:46
Appreciatie: ****
Commentaar: Erg boeiend, hoe de kennissen en buren het toneelstuk aangrijpen om wat over de kinderen te roddelen. Het toneelstuk ontwikkelt zich als een soort Romeo en Julia.
Download: http://www.4shared.com/audio/i8X88MgP/Catherina_Cornaro.html
(85,30    MB)
Kwaliteit geluid: ****    (256 kbps – CBR)
Info over de auteur: http://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Luise_Kaschnitz

Info over de figuur Caterina Cornaro: http://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_Cornaro

Advertenties

One Response to Caterina Cornaro

 1. Bertje schreef:

  Nog even bijkomende info:

  Catarina Cornaro – Marie Luise Kaschnitz (1901-1974)

  Dit hoorspel werd in 1954 door de HR uitgezonden.
  Het besluit van de raad van Venetië staat vast: de eerzuchtige, jonge patriciërsdochter Caterina Cornaro moet aan de zwakkelijke koning van Cyprus als bruid gegeven worden, opdat ze na diens dood het geërfde bezit aan Venetië ten geschenke zou kunnen geven. Zijn dood zal door de dubieuze kunst van Venetiaanse artsen versneld worden. Maar Caterina, die intussen moeder en de tegelijk gevreesde en bewonderde koningin van Cyprus is geworden, wil haar ongeliefd kind in de zin van haar persoonlijke eerzucht opvoeden. Dat gaat in tegen de plannen van de Venetianen, dus sterven kind en koning door de handen van Venetiaanse artsen. De Grote Raad heeft niet gepland, dat Caterina het verlies van haar man en haar kind snel verwerkt en zich in de armen van Alfonso werpt, de zoon van de koning van Napels, de machtigste vijand van Venetië.
  Een groots onderwerp voor een dramatisch werk – maar welke auteur zou vandaag aan zo’n stuk vorm kunnen en willen geven? Staan we niet allen te ver af van het historisch en retorisch pathos dat hiervoor nodig zou zijn? Marie Luise Kaschnitz laat dit stuk door een jonge, aanvankelijk onzichtbaar blijvende man schrijven en het door kinderen voor de nuchtere wereld van de volwassenen spelen, die in en rond een diplomatengezin figureren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: