Hoorspel of Luisterfilm?

Het hoorspel heeft afgedaan, menen sommigen, en dan vooral de programmamakers van de radio. Het is oubollig, iets dat bestond omdat de opvolger, de tv, er nog niet was, en dat zijn reden van bestaan verloren heeft nu de tv er is.

Zij gaan echter voorbij aan het feit dat het hoorspel een aparte vorm van kunst is, namelijk auditieve kunst, het creëren van een beeld dat niet met het oog te bekijken valtl, maar dat wel, door suggestie en klanken, haarscherp afgetekend wordt in onze geest.

De omroepen geloven niet in  het hoorspel. Zij vinden niet dat de oude hoorspelen waardevol genoeg zijn om terug ten gehore gebracht te worden – laat staan dat ze, op enkele heel grote uitzonderingen na, geld zouden vrijmaken om nieuwe hoorspelen te maken.

En toch, en toch. Toch is er belangstelling voor hoorspelen. De jongeren beleven immers hun muziekwereld heel individueel, via de koptelefoon, en het hoorspel past eigenlijk perfect in die individuele beleving. De audioboeken kennen een groot succes, wat laat vermoeden dat ook het gewone hoorspel zijn weg naar de oren van de jongeren vinden zal.

De term “hoorspel” werd echter in een nieuw kleedje gestoken, om van dat oubollige imago af te raken. Nu heet het “luisterfilm”. Wat ik helemaal niet erg vind, integendeel: alles wat het hoorspel in ere kan herstellen, is meegenomen.

Zo heeft de Nederlandse radiozender BNN verleden jaar “Komt een vrouw bij de dokter” als luisterfilm uitgezonden, met Sophie Hilbrand als de zieke Carmen, en Antonie Kamerling als de man.

Begin dit jaar werd Tirza uitgezonden door BNN, gebaseerd op het boek van Arnon Grunberg. Acteurs waren o.a. Hans Dagelet, Isa Hoes en Sylvia Hoeks. Dit hoorspel werd gemaakt door De Hoorspelfabriek, in opdracht van BNN. Op de site van de Hoorspelfabriek kan je het hoorspel trouwens ook aankopen, net als “Komt een vrouw bij de dokter

One Response to Hoorspel of Luisterfilm?

 1. Frank - (H)oordeel schreef:

  Het is inderdaad zo dat De Hoorspelfabriek niet meer het woord ‘hoorspel’ gebruikt. De Hoorspelfabriek blijkt nogal moeite met ‘oubollig’ te hebben. Jaren geleden al gaf Marlies Cordia erg af op hoorspelen zoals “Paul Vlaanderen”. Dat was ouderwets en oubollig. Het was stoomradio en niet meer van deze tijd. Het eerste hoorspel dat de Stichting Hoorspel Nú in 2004 uitbracht, was ‘De heer en mevrouw Paul Vlaanderen’. Dit hoorspel werd geregisseerd door….. Marlies Cordia!
  Nu blijkt het woord ‘hoorspel’ niet meer te kunnen en kiest de De Hoorspelfabriek voor ‘luisterfilm’. Hierdoor wordt (opnieuw) een verband gelegd met ‘film’ wat een totaal ander medium is. Door de naam ‘luisterfilm’ te gebruiken, wordt de suggestie gewekt dat zo’n ‘luisterfilm’ een ‘film’ zonder beeld is. Als ‘het hoorspel’ inderdaad een film zonder beeld is, is het inferieur aan ‘film’. Door de naam ‘luisterfilm’ te gebruiken, haalt De Hoorspelfabriek m.i. ‘het hoorspel’ omlaag.
  In vroeger tijden gebruikten met name de KRO en de BRT de term ‘luisterspel’. Een woord wat precies aangeeft waar het om gaat.
  Horen kan passief zijn; luisteren is actief.
  Lang leve ‘HET LUISTERSPEL’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: