Zondag 1 januari: De Nederlandse maagd als hoorspel

Hieronder vind je de aankondiging van dit hoorspel, zoals verspreid door Holland Doc zelf. Ik ben zelf razend benieuwd naar dit hoorspel, vooral wanneer je kijkt naar de makers ervan. Regie en dramaturgie van Marlies Cordia en Vibeke von Saher, dezelfde mensen die ook Millennium gemaakt hebben. En daarvan was ik diep onder de indruk!

De Nederlandse maagd van schrijfster Marente de Moor is winnaar van de AKO Literatuurprijs 2011. In deze roman wordt de 18-jarige Janna, schermfanate, door haar vader naar Egon von Bötticher, zijn oude vriend uit de Eerste Wereldoorlog, gestuurd om nog beter te leren schermen. Op het verwaarloosde landgoed aangekomen begrijpt ze dat het geen gewone vriendschap was tussen haar vader en Egon. Oud zeer komt boven, in een tijd (1936) waarin Duitsland zich al  aan het opmaken is voor de Tweede Wereldoorlog. Coming of age onder het opkomend nationaal-socialisme.

Deze prachtige roman is in opdracht van de NTR door Eva Gouda razendsnel tot hoorspel bewerkt. Een prachtige cast brengt het verhaal tot leven. Luister zondag 1 januari 2012 naar Radio 1, 21.00 uur, Holland Doc Radio.

De korte inhoud: Het is jaarlijks een race tegen de klok. Op 30 september werden de zes nominaties voor de AKO-literatuurprijs 2011 bekend gemaakt. Zes jonge dramaschrijvers gingen de romans lezen. Zij maakten voor elk boek een opzet  voor een hoorspeltekst, met eerste scenes en ideeën voor het geluidsdecor. 30 Oktober was het moment van de waarheid, de winnaar werd bekend gemaakt: De Nederlandse maagd van Marente de Moor! Eva Gouda stond voor de zware taak deze prachtige roman in een script om te toveren, in maar twee weken tijd, met daarbij de rest van de schrijfgroep en initiatiefnemers Marlies Cordia en Vibeke von Saher van de HoorSpelFabriek als klankbord.

Het is zover, een prachtige cast: met Georgina Verbaan als Janna, de Nederlandse maagd, Hans Dagelet als Egon, Trudy de Jong en Bert Luppes als het huishoudelijke personeel, Annemarie Oster als de mooie Julia met haar tweeling Chiem Vreeken en Daniel van Klaveren, Jaap Spijkers als de sinistere nazi en René van Asten als de joodse arts Dr. Reich die probeert alles nog binnen de perken te houden. Alle zes de jonge schrijvers waren erbij en figureerden in kleine rolletjes.

Techniek: Frans de Rond
Regieassistentie: Anne Lichthart
Muziek en Sounddesign: Jeroen Kuitenbrouwer, Aart de Jong en Danny Weijermans
Regie en dramaturgie: Marlies Cordia en Vibeke von Saher

Deze productie kwam tot stand met steun van de NPO en met een scenario-subsidie van het Mediafonds.
Uitzending:    zondag 1 januari 2012, 21.00 uur op Radio 1
Website:    www.hollanddoc.nl/radio
Holland Doc Radio is het wekelijks documentaire-programma van NTR en VPRO. Presentatie: Vincent Bijlo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: