Jukebox van TheaterEncyclopedie

Enkele dagen geleden heeft ene Koen een bericht geplaatst in de rubriek “Over dit blog”, met daarin toch wat interessante informatie. Omdat niet iedereen deze rubriek leest, wil ik graag deze informatie hier herhalen, want wellicht kan je hier ook heel mooie hoorspelen beluisteren.

Even verwijzen naar een recente aanwinst op internet, de ‘theaterjukebox’ die het Theaterinstituut uit Amsterdam sinds kort aanbiedt op http://www.theaterencyclopedie.nl/jukebox

Hoofdzakelijk theateropnames van allerlei slag, maar ook een beperkte selectie hoorspelen. Een verrassing is dat er ook wat Vlaams materiaal te vinden is, ik heb er bijvoorbeeld een theateropname van ‘Helena op Ithaka’ vandaan gehaald, waarvan google me geleerd heeft dat het een stuk is dat in 1968 door Marnix Gijsen werd geschreven.

Even de lijst van medewerkers kopiëren en je ziet meteen een pak bekende namen voorbij komen: Marnix Gijsen, Anton Peters, Gerard Habils, Ward de Ravet, Hélène van Herck, Paul-Emile van Royen, Leo Haelterman, Ann Petersen, Vik Moermans, Yvonne Lex, Hubert Damen, Vera Veroft, Kris Smet, Therese van der Hallen, Greta van Langendonck.

Een paar bemerkingen en tips:
-De zoekfunctie is helaas niet zo goed. Bijvoorbeeld zoeken op uitvoerende levert vaak niet op wat je zou verwachten. Bij gebrek aan wat beters tik ik vaak een woord in waarvan je kan verwachten dat het veel voorkomt en ga dan op ontdekkingstocht.
-Vele bestanden zijn nog nooit online opgevraagd. Ben je de eerste om een lang bestand op te vragen, dan verschijnt na even wachten de speler… met het eerste, kleine stukje van de opname. Het duurt blijkbaar even voor een opname volledig ‘doorkomt’, ik ga dan meestal de volgende dag terug en dan is de opname bijna altijd volledig te beluisteren.
-De subsidie van het TIN wordt na 2013 zoniet stopgezet, dan toch verminderd. Mijn advies: hoop dat het blijft bestaan, maar voor de zekerheid toch maar braafjes de opnames veilig opslaan…

Ik ben net op deze site terechtgekomen doordat ik op de theaterjukebox twee opnames van ‘Onder het melkwoud’ vond, en ging googelen naar achtergrondinformatie over het stuk. Hopelijk is iemand blij met deze informatie!

Groetjes, Koen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: