8 november 1942

Opnieuw een stapje achteruit in het alfabet. Regelmatig worden mij nieuwe stukken aangereikt, die ik nog niet besproken had.En dit is wel iets echt bijzonder!

Hoorspel genre:    Losse verhalen    – Historisch – NL
Hoorspel onderwerp: Oorlog
Aflevering: 1/1
Uitgezonden: 8/11/1977
Door: NOS
De plot: Een 2 uur lange reconstructie van de radio-uitzendingen op 8 november 1942.
Auteur:    —     —
Regisseur: Dick    Verkijk
Bijkomende info: Techniek: Jan Disselkoen
Acteurs: Met medewerking van volgende acteurs: Jaap Brandts, Chiel de Kruijf, Bert van der Zouw, Skip Voogd, Ben Dingerdis, Willy Ruys, Huib Orizand, Cees van Oyen, Jan Borkus, Hans Veerman, Frans Somers, Bert Dijkstra, Fe Sciarone, Hein Boele, Els Buitendijk, Kommer Kleijn.
Duur: 2:34
Appreciatie: ***
Commentaar: De gegevens waarover ik beschik spreken elkaar wel een beetje tegen: volgens een bron gaat het om een uitzending van 8/11/1977, de ander over 5/9/1974. De eerste datum lijkt me wel het meest logisch, omdat dit dan een herinnering zou zijn dag op dag van 8/11/1942 naar 8/11/1977 – 35 jaar dus.
Download: http://www.4shared.com/mp3/UR63F4HY/8_november_1942.html       ( 70,5 MB)
Kwaliteit geluid:     64 kbps CBR

4 Responses to 8 november 1942

 1. Wim Fromberg schreef:

  De uitzenddatum is Zondag 15 September 1974, rest info mail ik.
  Wim

 2. Chiel de Kruijf schreef:

  Inderdaad, het was 15 september 1974. Ik kan het weten, want ik was bij de reconstructie betrokken als lezer van de berichten van de B(erichtendienst) N(ederlandsche) O(mroep). Het zijn alle originele nieuwsberichten, afkomstig uit het archief van het NIOD. Er werd bij de opnamen in ’74 gebruik gemaakt van een vooroorlogse microfoon om tot een zo authentiek mogelijk geluid te komen.
  De samensteller van deze reconstructie (een zondagmiddag van 14.30 tot 17.00 uur), Dick Verkijk, is zeer blij dat er een kopie van deze middag blijkt te bestaan: ‘een fantastische verrassing’, zo liet hij me weten. De reconstructie was de afsluiting van een hele serie. In vier afleveringen ervoor heeft Verkijk de hele oorlogse omroepgeschiedenis uit de doeken gedaan met daarin zeer veel interviews met betrokkenen. Die gesprekken had hij gebruikt voor zijn omvangrijke boek “Radio Hilversum 1940-1945”. Zeer de moeite waard trouwens! Ook het hoorspel in oorlogstijd wordt in het boek uitgebreid besproken.
  De acteurs die genoemd worden, hebben meegewerkt aan (een reconstructie van) het hoorspel “De zwarte handel lokt”, waarin veel anti-semitische opmerkingen worden gemaakt, alsook aan de remake van een taalrubriek. Verder zijn het archiefopnamen van toen. Jaap Brand (niet Brandts) fungeert als de ‘omroeper van dienst in 1942’.
  Het zou kunnen zijn dat de uitzending in 1977 is herhaald, maar dat weet ik niet. De eerste keer was dus echt 1974.

 3. John schreef:

  De herhaling is uitgezonden op zondag 27 augustus 1978.
  Hilversum 2 van 20.30 tot 23.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: