Engelse hoorspelen: enkele tips

In dit blog beperk ik me momenteel tot Nederlandstalige hoorspelen. Maar in het Engelstalig taalgebied valt er ook heel wat te beleven.  Meer nog: de verschillende Britse radio’s hebben meer aandacht voor het hoorspel, en brengen nog altijd hoorspelen uit, die passen in een rijke traditie.

In de voorbije dagen vond ik enkele websites die je op de hoogte kunnen houden van nieuwe hoorspelen, en er informatie over geven. Om te beginnen Radio Drama Reviews. Deze site bespreekt de nieuw uitgebracht hoorspelen. De site bevat ook een erg uitgebreide lijst met auteurs en hun werken. Een erg mooi ontwerp heeft de site niet, maar wel veel informatie. De site is ook vooral handig wanneer je via nieuwsgroepen en dergelijke de hand kan leggen op een hoorspel, en meer achtergrond wil weten over acteurs, de plot, enz.

http://www.radiodramareviews.com/index.html

Een tweede site is Radio Drama Revival.


Deze site is ook aan het hoorspel gewijd, en bevat ook een zelf gemaakt hoorspel. Verder vind je een podcast, waarin verschillende hoorspelen besproken worden. En tot slot is er een rubriek “So you wanna create a radio-drama”, waarin tips hoe je zelf eraan begint, met vele links naar externe sites met tips.
http://www.radiodramarevival.com/so-you-wanna-create-a-radio-drama/

En tot slot BBC.
Uiteraard is dé bron voor Engelse hoorspelen de BBC. En gelukkig worden tal van hoorspelen ook als podcast aangeboden. Op deze site vind je een lijst van àlle podcasts,  ingedeeld per zender, maar ook per genre. Ons interesseert natuurlijk Drama. En dan bemerk je dat je de befaamde hoorspelreeks The Archers, die al decennia loopt, kan beluisteren als podcast in dagelijkse afleveringen van 13 minuten, of een zondagse omnibus van 68 minuten. Persoonlijk ben ik geabonenerd op Drama of the Week, met elke week een prachtig hoorspel van ongeveer 45 minuten. Weet je niet goed hoe je met podcasts moet werken, dan kan je gewoon elke week naar deze site surfen, en rechts klikken op de download link, om het audiobestand op te slaan en via je MP3 speler te beluisteren. Maar kan je met podcasts werken, dan is het gemakkelijk om je via de derde link te abonneren op dit hoorspel.
http://www.bbc.co.uk/podcasts/genre/drama
http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/ptw
http://downloads.bbc.co.uk/podcasts/radio4/radioplay/rss.xml

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: