Bezoek aan het evenement “100 jaar radio”

Verleden week heb ik een bezoek gebracht aan de tentoonstelling “100 jaar Radio” in het Radiohuis in Leuven. Hierbij moet je weten dat de Vlaamse radio erg veschilt van de Nederlandse. Bij zowel radio als tv zijn er in Nederland verschillende omroepverenigingen die op ideologische grond gestoeld zijn. In Vlaanderen is dat anders. Er is de openbare omroep, en er zijn commerciële omproepen.

Bij de radio wordt die openbare omroep opgedeeld in verschillende zenders, die nog altijd niet op commerciële basis gestoeld zijn. Er is Radio 1, die algemeen nieuws brengt en informatieve programma’s. Radio2 brengt meer populaire programma’s, en splits soms af in gewestelijke zenders – Anwerpen, Limburg, enz. En dan is er nog MNM, de zender die populaire muziek brengt voor jongeren, en Studio Brussel, een zender die om zich heen schopt in zowel muziek als programma’s. Klara, de klassieke muziekzender tot slot, brengt zowel rust als opwinding met de vele initiatieven die het ontplooit om ook alternatieve muziek tot bij een breed publiek te brengen.

Dit schetst dus een beeld van het Vlaamse radiolandschap. In Vlaanderen / België bestaat radio nu al 100 jaar, en voor die gelegenheid werd in Leuven, in het Mediahuis waar momenteel de radio-uitzendingen verzorgd worden, een tentoonstelling opgesteld met oude toestellen, schermen die geschiedenissen vertellen,  en meer. Er is ook een “black room”, waar het licht gedempt wordt, en je ondergedompeld wordt in de radiogeschiedenis.

Wat ik daarbij heel spijtig vond, is dat die ruimte niet benut werd om het hoorspel te introduceren bij de bezoekers. Wat is er idealer dan een ruimte waar het donker is, om een heel spannend fragment te brengen van een hoorspel en zo de fantasie van de luisteraar te prikkelen?

Neen, deze ruimte werd benut om radiofragmenten ten behore te brengen, historische fragmenten soms, waarbij onder andere aangetoond werd hoe interviewtechnieken, en de toon tussen interviewer en geïnterviewde stilaan veranderd is. Maar steeds lag de nadruk op sport en nieuws. Geen melding in deze black room over hoorspelen, die in de jaren voor de inburgering van de tv een bloeiende nieuwe cultuurvorm waren. Een gemiste kans.

In de tentoonstellingsruimte vind je dus ook verschillende toestellen die, aldus de mensen die ons rondleidden op de tentoonstelling, door toeval gered zijn van de sloop, omdat er vroeger geen besef bestond van industriële archeologie.

Op een tafel lagen ook enkele boekjes, die informatie gaven over het NIR/INR – Nationaal Radio Instituur / Institut National de Radio, zoals de VRT vroeger genoemd werd. Nieuwsgierig opende ik die boekjes om te zien of er ook verwezen werd naar hoorspelen, en tot mijn verbazing vond ik enkele programma’s van hoorspelen, met vermelding van de medewerkers. Hieronder enkele foto’s – niet zo heel scherp, ik heb ze gemaakt met mijn smartphone. Maar het is goed te weten dat althans die archeologie bewaard werd.

Wie weet kan ik, of een of een ander hoorspelliefhebber ooit toegang krijgen tot al die oude tijdschriften, zodat we, met zijn allen, in vereende kracht een mooi data-archief kunnen samenstellen. In Nederland bestaat er het prachtige initiatief van Beeld en Geluid, om alles in kaart te brengen. Maar helaas hinkt men in Vlaanderen op dat gebied echt wel erg achterop…

programmablad 1938

 

 

prorammablad 1938

Meer over deze tentoonstelling vind je hier:

http://www.deredactie.be/permalink/1.1920100

Advertenties

One Response to Bezoek aan het evenement “100 jaar radio”

  1. Peter Teller schreef:

    Terwijl ze toch geweldige reeksen hebben gemaakt zoals bijv. Commissaris van In. Dams en van Deun. De spelen van Paul van Herck. Etc etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: