De familie Doorsnee 01

de_familie_doorsneeInleiding: Tussen 1952 en 1958 werden er door de VARA 91 afleveringen uitgezonden van dit hoorspel, telkens op maandagavond, dat je eigenlijk als de eerste soap zou kunnen beschouwen.  Het stond toen ook bekend als “In Holland staat een huis”, en is een karikatuur van een gezin, met vele belevenissen.
“De familie Doorzon” is een mengeling van radiocabaret, met enkele liedjes, en hoorspel. De hand van Annie M.G. Schmidt is duidelijk te herkennen, en ongetwijfeld herken je ook Hetty Blok die een glansrol speelde in een andere voorloper van een tv-genre, de sitcom, met “Ja zuster, nee zuster”, eveneens van de hand van Annie MG Schmidt.

In dit document lees me meer over de achtergrond van deze reeks – met dank aan de samensteller van het document, “Stofje”.
DE FAMILIE DOORSNEE – INFO

Hoorspel genre: Reeks – Humor _ NL
Hoorspel onderwerp: Sociaal maatschappelijk (soap)
Aflevering: 1/26
Uitgezonden:    ?-10/1053
Door: VARA – met heruitzending in 1974 door VPRO
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Regie: Wim Ibo
Bijkomende info: Muziek: Cor Lemaire; Muzikale begeleiding: Cor Lemaire (piano) en Jan Blok (gitaar)

De plot van deze aflevering:
Door  de eerste zin in deze aflevering, weet je meteen dat het een heruitzending is van een hoorspel uit de jaren 50. Theo maakt zich enorm zenuwachtig: zijn dochter Liesbeth is onderweg met het vliegtuig. Ze is stewardess. Mien, zijn vrouw, is niet zo ongerust. En Sjaan, de werkvrouw, gaat maar door met stofzuigen. Ze hebben helemaal geen oog voor de zoon des huizes, die een hoorspel geschreven heeft…
Acteurs in deze aflevering:
Cees Laseur (Theo Doorsnee, heer des huizes); Sophie Stein (Mien Doorsnee, vrouw des huizes); Hetty Blok (Sjaan, de huishoudster); Kees Brusse (Rob, hun zoon).
Duur:0:26:20

Commentaar: De heruitzending zou volgens de documentatie die ik vond (zie dit document) dateren uit 1974.  Ik wil heel graag even vermelden dat ik bij dit hoorspel, nog meer dan bij andere, in de knoop zit met de auteursrechten, omdat hier liedjes in het hoorspel ten gehore gebracht worden, en men daar veel strenger is dan op gewoon gesproken tekst bij hoorspelen. Maar omdat ik, ondanks zorgvuldig speuren naar legitiem aan te kopen versies van dit hoorspel, niets kon vinden, verwijs ik graag naar de fantastische site van Sir B, die de afleveringen in streaming ter beschikking stelt. Hou wel de regels voor het beluisteren in achting!

In streaming te beluisteren: http://www.hoorspelweb.com/stream/?cmd=listen&mp3=/Feuilleton/Doorsnee/01.mp3&dir_id=0&file=filename.pls  
De site bij Sir B voor deze reeks: http://www.hoorspelweb.com/Ft/Doorsnee.htm 
De teksten van de songs kan je hier vinden: http://muzikum.eu/nl/128-10694-22770/de-familie-doorsnee/de-familie-doorsnee,-herinneringen-aan-een-huis-album-entier.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: