Radio2 en Het Geluidshuis brengen: Cuba Café (1)

Mijn persoonlijke bedenkingen

cafe_cuba1Het is geleden van 2008 dat Radio2 nog een hoorspel uitbracht. En nu is het zover: in samenwerking met Het Geluidshuis  volgt er in september een nieuw hoorspel

Nu heeft Radio2 een rijke traditie van hoorspelen. Buiten Dams & Van Deun was er ook de o zo populaire radiosoap Het Koekoeksnest, nu al 16 jaar geleden, en daarvoor volgde hoorspel na hoorspel, het ene al spannender als het andere, elkaar op.

Een traditie die helaas verloren gegaan is. Wellicht omdat de beleidsmensen van Radio2, net als vele anderen, geloven dat het hoorspel “oubollig” is, niet meer van deze tijd, en dus ook geen recht van bestaan meer heeft. Niets is minder waar. Het hoorspel is een kunst apart. Het vergt immers een speciale techniek om gebaren, gelaatsuitdrukkingen, emoties te laten vertolken door een stembuiging, een achtergrondgeluid, een tekst die nadere verklaring geef. Een hoorspel prikkelt je fantasie meer dan enig boek of film kan doen, juist omdat jij het hele beeld moet invullen – niet alleen van hoe de acteurs eruit zien, maar ook van de actie, die je moet afleiden uit de regie.

Het Geluidshuis is, samen de Hoorspelfabriek in Nederland, een van de weinige productiemaatschappijen in het Nederlands taalgebied die zich nog met het vervaardigen van hedendaagse hoorspelen bezig houden. Dat Het Geluidshuis die hoorspelen van een nieuwe naam voorziet,  “Audiofilm”, om het geheel met een hedendaags sausje te overgieten, zullen we maar met de mantel der liefde bedekken.

Wat mij wel stoort is het feit dat dit nieuwe hoorspel, naast een langere pilootaflevering, opgesplitst zal worden in afleveringen van 4 minuten per dag. Hopelijk komt er, net als bij Dams & Van Deun een wekelijkse samenvatting, die de 5 x 4 minuten bijeenbrengt tot 20 minuten, want dat zijn wel erg korte fragmenten.

Wat mij eveneens stoort is dat er in het fragment dat op het nieuws gebracht werd, getwijfeld wordt aan het succes van het genre “hoorspel” bij het publiek. Omdat we dus niet meer met zijn allen rond de radio zitten ’s avonds – we zitten rond de tv. Maar dat is fout. We zitten echt niet meer rond de tv, met het hele gezin. We kijken elk onze eigen feuilletons op onze laptop of tablet, net zoals wel elk onze eigen muziek beluisteren op onze eigen iPod. Een hoorspel leent zich trouwens uitstekend om beluisterd te worden via de MP3 speler, door de oortjes, omdat het de belevenis vanuit je fantasie nog versterkt. Een hoorspel kadert dus perfect in die individuele beleving.

Trouwens, audioboeken maken de laatste tijd sterk furore. Dat zijn dus boeken die voorgelezen worden, één uur lang, door één stem. Die dan wel al eens “stemmetjes” probeert te doen, om wat een vrouw of een man zegt een interpretatie te geven. Zo’n audioboeken worden gretig gekocht door de gebruikers, die ze dan bijvoorbeeld in de auto beluisteren. Nochtans zijn die audioboeken niet goedkoop – je betaalt gemakkelijk 15 à 20 euro voor een audioboek. Als zo’n audioboek, dat toch een kreupele auditieve ervaring is, wél een reden van bestaan heeft, waarom zou het hoorspel, dat veel rijker is, je een veel grondigere ervaring geven kan, geen reden van bestaan meer hebben?

Leve het hoorspel! Leve Radio2! En leve het Geluidshuis dat het lef heeft om hoorspelen – pardon: audiofilms – te produceren!

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.33990?playlist=7.39644&video=1.1995422

Bekijk ook de prachtig gemaakte interactieve website van Het Geluidshuis:

http://www.geluidshuis.be/[/embed]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: