De hormoonfabriek – een eerste indruk

hormoonfabriek_logoDe eerste aflevering van De Hormoonfabriek: een voltreffer
Van de Nederlandse openbare omroepen hebben wij in de laatste jaren al heel wat sterke staaltjes gezien wanneer het op hoorspelen aankomt. Blijkbaar zijn er, gelukkig, nog altijd mensen daar die geloven in het hoorspel als aparte vorm van kunst. En gelukkig vallen zij niet terug in het stereotype, dat het hoorspel herleidt tot jongensavonturen à la Paul Vlaanderen, maar het genre weergeeft in zijn vele vormen, met een lach en en traan, lichtvoetig of dramatisch.

De realisatie van het nieuwe hoorspel “De droomfabriek” is hiervan het bewijs. Een heel mooie geluidsregie. Een prachtige keuze van stemacteurs, waarbij vooral Mark Rietmanals de oude Motke onnavolgbaar is. Snelle scenes die elkaar opvolgen, maar toch zo opgebouwd zijn dat je nooit de draad verliest. Dat is de kracht van het échte hoorspel: je eigen verbeelding aanspreken, en met enkel klank ook het beeld overbrengen. Het team dat dit hoorspel realiseert, verdient alle lof!

Mijn persoonlijke beoordeling van deze eerste aflevering is dan ook enorm positief. Eerst moet ik hierbij toch wel een kritische noot vermelden: alhoewel op de website van Avro/Tros te lezen staat dat je de uitzendingen via podcast zal kunnen beluisteren, ik op de link die vermeld werd nog  geen download heb kunnen vinden. Wat spijtig is: heel wat mensen hebben, net zoals ik, niet de kans om midden in de nacht naast de radio te zitten om de live uitzending te beluisteren, en zelfs niet om in de volgende dagen naast de computer te zitten om de heruitzending in streaming te beluisteren. Een podcast brengt in dat geval de oplossing: je downloadt de aflevering, zet die op jouw favoriete MP3 player (iPod, smartphone of andere) en je kan die beluisteren waar en wanneer je wil: bij het wachten op de bus, bij het werken in de tuin, bij het strijken en de afwas.

Dus: omdat ik dit weekend geen download vond van deze aflevering (die is er trouwens nu, dinsdagavond, nog altijd niet!) heb ik de eerste aflevering op de website in streaming beluisterd.
En ik mag eerlijk zeggen: ik was begeesterd. Van de eerste seconde tot de laatste werd ik meegesleept door het hoorspel. De stemmen van de acteurs zijn zo echt, zo doorleefd, dat je meteen ondergedompeld wordt in het verhaal. Een spannend verhaal, waarbij de karakters met enkele pennentrekken – of liever: het timbre van een stem, enkele rake zinnen die uitgesproken worden, ongelooflijk duidelijk getekend worden.

Verschillende krantenartikelen hebben, in een poging om belangstelling te wekken voor het hoorspel, het gehad over een bepaald audiofragment van het radionieuws, waarbij Donald de Marcas erbij gehaald werd om het originele radiobericht na te spelen. Een leuke gimmick, maar dat is niet iets wat mag meespelen bij de beoordeling van het hoorspel – het moet waarachtig overkomen of niet. En dat doet “De hormoonfabriek” wel degelijk.

Mijn complimenten trouwens voor de Nederlandse omroepen, die nog altijd initiatieven nemen om hoorspelen te maken die verder gaan dan simpel luchtig amusement. De laatste jaren werden wij vergast op prachtige hoorspelen zoals De Boiling Frog, De Spin, De Kus, en andere. Onze Vlaamse omroepen kunnen daar wel een voorbeeld aan nemen. Er is nu wel gelukkig een nieuw hoorspel, dat via Radio2 beluisterd kan worden, Cuba Cafe, maar daar blijft het bij, en als de herdenking van de Eerste Wereldoorlog niet gebruikt had kunnen worden als kapstok om dit hoorspel te produceren,dan had het er nooit gekomen, zo vrees ik…

Kort samengevat: De Hormoonfabriek belooft een super spannend hoorspel te worden. Ik kijk vol verwachting uit naar de tweede aflevering, en hoop dat alle afleveringen snel als podcast verkrijgbaar zullen zijn!
In de hoop dat de podcastlink snel zal werken, dit is de link: http://download.omroep.nl/avro/podcast/radiotheater/radiotheater.xml
In streaming beluisteren doe je op deze link, waar je ook meer informatie vindt op het hoorspe: http://web.avrotros.nl/cultuur/kunst/nieuws/20140814_hormoonfabriek.aspx
De afleveringen van het nieuwe Vlaamse hoorspel Cafe Cuba, kan je hier beluisteren:   http://www.radio2.be/cafe-cuba/herbeluister-cafe-cuba    En wij vonden dus geen podcast link – shame on you, radio2!

Op Cafe Cuba komen we later nog terug.

Advertenties

3 Responses to De hormoonfabriek – een eerste indruk

  1. Nettie schreef:

    Helemaal eens, geweldig hoorspel, kijk uit naar de volgende afleveringen, hoop dat het er veel zijn

  2. wbijster schreef:

    Ook helemaal mee eens, heerlijk om te luisteren! Met name de dialogen vind ik fantastisch. Zoals tussen Motke en zijn broer en tussen Motke en de professor. Of zoals tijdens de vergaderingen en bij het kerst diner. En inmiddels denk ik bij het horen van de uitspraak ook niet meer automatisch aan de (ook geweldige) Bommel hoorspelen zoals in het begin het geval was! 🙂

    Vriendelijke groet, Wouter

    PS En de podcast werkt op Apple super (met enige vertraging), De podcast op Android (voor mijn moeder ingesteld) is gek genoeg lastiger, verkeerd gesorteerd en eerst het journaal en de aankondigingen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: