Twee prachtige hoorspel stemmen zwijgen voor altijd: Paul van der Lek en Oswald Versyp

overlijdenIn de voorbije weken zijn twee prachtige stem-acteurs ons ontvallen: Vlaming Oswald Versyp, en Nederlander Paul van der Lek. Beiden zijn en blijven voor altijd vertegenwoordigers van een generatie waarin dictie en stemintonatie kenmerken waren van échte acteurs – waar nu helaas looks, uitstraling, bravoure de acteur meer kans bezorgen op een rol in een nieuwe productie dan echt vakkennis (de weinige uitzonderingen te na uiteraard).

Over beide acteurs vind je op de hoorspelsite Hoorspelen.eu een pagina, met een korte bio, en de lijst waaraan de acteurs meegewerkt hebben. Een lang, lange lijst. Toch werd in het geval van Oswald Versyp bij zijn overlijden alleen maar zijn werk voor tv vermeld – want het rijke verleden van het hoorspelen, dat vergeten we maar liefst zo snel mogelijk, zodat elke toekomst het hoorspel ontnomen wordt..

Bij Paul van der Lek staat op de website van Hoorspelen.eu een prachtig fragment vermeld, dat als het ware een voorspelling is van het afscheid van de acteur. Indrukwekkend, en ontoerend.
http://www.hoorspelen.eu/Hoorspelen/Acteurs/VersypOswald.htm
http://www.hoorspelen.eu/Hoorspelen/Acteurs/LekPaulvander.htm

4 Responses to Twee prachtige hoorspel stemmen zwijgen voor altijd: Paul van der Lek en Oswald Versyp

 1. John schreef:

  Naar aanleiding van het overlijden van Oswald Versyp heb ik contact opgenomen met de VRT.
  Ook de VRT vergat te vermelden dat Versyp vijfentwintig jaar in vaste dienst bij het Dramatisch Gezelschap van de BRT was geweest.
  Binnen het uur werd de berichtgeving op “De Redactie.be” aangepast.

  De cultuur website van de VRT “Cobra” nam de berichtgeving over en refereert aan zijn werk als hoorspelacteur.
  http://cobra.be/cm/cobra/podium/141021-sa-oswaldversyp-overleden

  Het blijft ammer dat het met collectief geheugen van de media zo slecht gesteld is.

  Groet,

  John

 2. Chiel de Kruijf schreef:

  Ja, Paul van der Lek, een hoorspelacteur die ik als beginneling in het vak en ook later mateloos bewonderde. Een prachtige, soepele stem en dito dictie en daarbij ook een plezierig mens. Een top-hoorspelacteur, zoals er toen zoveel waren in Nederland. Ooit, in de tijd dat het hoorspel in dit land nog de aandacht kreeg die het verdiende als hoogwaardige dramatische kunstvorm. Wat nu rest, is de herinnering en die koester ik. Paul van der Lek, een hoorspelicoon.

 3. Anneke Keizer schreef:

  Prachtige stem en een heel goed hoorspel acteur. Ik bewonderde hem zeer.

  • Anton Zegveld schreef:

   Ja, Paul van der Lek een geweldig hoorspelacteur in de tijd dat de acteurs nog een opleiding kregen om goed te kunnen acteren in hoorspelen. Maar Paul van de Lek had dat niet nodig volgens mij. Een natuurtalent. Jammer dat het hoorspel niet echt meer bestaat op het niveau de jaren dertig tot 1980 zeg maar. Een mooie stem met zeer veel gevoel. Hij gaf je het idee dat je zelf in het hoorspel zat met alle emoties die hij vertolkte. Sprong in het heelal de Matt Meldon cyclus en nog veel honderden hoorspelen heeft hij samen met andere acteurs geweldig vormgegeven. Gelukkig kunnen nu nog steeds daar naar luisteren. Een mooi mens met een mooie stem is heengegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: