Een grote (stem) actrice is ons ontvallen: Dora van de Groen

dora_van_der_groen

Foto: Canvas

Als er één actrice is die altijd een grote indruk op me gemaakt heeft, dan is het Dora van de Groen wel. Geen enkele Vlaamse actrice heeft in mijn ogen dezelfde beheersing van de taal, spreekt het Nederlands zo prachtig uit, perfect verstaanbaar van begin tot einde, zonder “op de letter” te spreken. En zonder over te schakelen op een hoognederlands.
Dora van der Groen is het voorbije weekend overleden in de gezegende leeftijd van 88 jaar.

Als een van de allereersten die aan de studio Herman Teirlinck afstudeerden, keerde zij later naar de studio terug, maar dan wel als lesgever. Voor vele studenten werd zij de “Moeke” van de toneelopleiding.

De ouderen zullen zich Dora herinneren van haar rol in “Wij heren van Zichem”, waar zij zowel Mevrouw Coene als de smidsvrouw Melanie speelde. Jongere mensen kennen haar van de grandioze rol in “Pauline en Paulette”, naast Ann Petersen.

Maar wij, hoorspelliefhebbers, zullen haar prachtige vertolkingen herinneren in o.a. De Grote Dooie Vis, een van mijn lievelingshoorspelen. Bij het hoorspel “Altijd voorjaar voor de reus“, schreef ik hierover: “Mijn favoriete actrice, Dora Van der Groen, in een glansrol. Opvallend is dat in de Nederlandse versie drie verschillende actrices de rollen vervulden van Anna als kind, jonge en oude vrouw, terwijl Dora deze rollen perfect in haar eentje vervult. Chapeau!”

Dora van der Groen verbleef de laatste jaren in een tehuis voor dementerenden. In onze gedachten zal haar geest altijd levend zijn.
Meer over Dora van der Groen:
Krantenbericht in Het Nieuwsblad
De Wikipedia pagina (waarin weerom geen enkel hoorspel vermeld staat!)

One Response to Een grote (stem) actrice is ons ontvallen: Dora van de Groen

  1. Anneke Keizer schreef:

    Wat heeft zij prachtige dingen gemaakt. Zo mooi en zo zorgvuldig. Ik zal nog vaak naar haar luisteren en verwonderd zijn. Een goede reis Dora en rust in vrede……..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: