Over dit blog

Met dit blog willen wij ons enthousiasme voor de hoorspelen overdragen aan anderen. Je vindt hier niet alleen tips over hoe hoorspelen te vinden, bewaren en over te zetten naar je draagbare MP3 player, maar ook links naar de hoorspelen zelf.

Daarbij is het voornamelijk de bedoeling om de andere liefhebbers van de hoorspelen de weg te wijzen naar de websites die uitgebreide informatie brengen over de hoorspelen, die hoorspelen aanbieden als download, of om live te beluisteren (streaming), of zelfs te koop aanbieden.

Indien wij bij deze verwijzing eventuele inbreuken zouden maken op de auteursrechten, dan verzoeken wij aan de rechthebben ons dit onmiddellijk te melden.

Verder wensen wij ook onze dank te uiten voor de fantastische sites die de wereld van het hoorspel voor ons geopend hebben,  alsook de sites van andere fans van hoorspelen die ons het vele materiaal leveren om dit blog te maken.

Toegevoegd 19/11/2009

Komt u als lezer van dit blog informatie tegen bij de hier vermelde hoorspelen die niet correct of onvolledig is? Aarzel niet om dit te melden in een commentaar op de betreffende posting. Alle aanvullingen en correcties worden in dank aanvaard!

En weet u ergens een versie van een hoorspel, die beter is van kwaliteit dan de link in onze posting? Laat het ons aub weten!

93 Responses to Over dit blog

 1. Beste,

  Omdat ik onlangs via een nieuwsgroep ‘Diefstal in de garage’ had gedownload, was ik op zoek naar info over dit hoorspel. Via Google stuitte ik op uw fraaie site. Ik heb inmiddels uw site toegevoegd aan de Hoorspel Startpagina in de rubriek Hoorspelfans.

  Groeten uit Nederland,

  Reinier Hollaardt

 2. leefwijzer schreef:

  Dat is erg vriendelijk, bedankt!
  Hilde

  • Niels Wensing schreef:

   Beste Hilde,

   Wist je dat de AVRO sind een tijdje weer hoorspelen maakt? Momenteel richten we ons op het bewerken van recente Nederlandstalige toneelstukken, die we in de originele bezetting laten opvoeren voor de radio. De serie heet “Uit Het AVRO Radiotheater”en wordt uitgezonden op Radio 1. Tot het einde van deze week loopt het stuk “Emma’s feest met de topacteurs Bram van der Vlugt, Ingeborg Elzevier en Wouter de Jong. Oude afleveringen zijn terug te luisteren op http://radiotheater.avro.nl

   Veel luisterplezier!

   Niels Wensing
   Manager Radioproducties AVRO
   @: niels.wensing@avro.nl

  • Marlon schreef:

   Hoorspelfabriek:
   In opdracht van de NTR produceren we in juni de twee hoorspelen, ‘Koomen’ en ‘Winnen’. Beiden gaan over de Tour van 1983, het ene hoorspel de tour zoals gezien door Theo Koomen, het andere vanuit Peter Winnen. De regie is in handen van Marlies Cordia. De hoorspelen, 2 afleveringen van 30 minuten, zullen in juli, tijdens de Tour de France, worden uitgezonden op Radio 1. Met in de hoofdrollen Fabian Jansen als Theo Koomen, Viggo Waas als Peter Winnen én Peter Winnen zelf.

 3. Ron schreef:

  Beste ?? Hilde ?? Leefwijzer ??
  Met bijzonder veel plezier bezoek ik regelmatig deze website/dit blog. Het is niet zo lang geleden dat ik me voor hoorspelen ben gaan interesseren. Dankzij deze website/dit blog is mijn enthousiasme alleen maar toegenomen. Hopelijk kan ik in de toekomst ook eens een bijdrage leveren.
  Een vraagje: Is jou/jullie iets bekend over de site http://www.mp3drama.nl? Ik heb geprobeerd hoorspelen te bestellen, maar dat is me tot nu toe niet gelukt.

  Nogmaals bedankt voor deze prima, duidelijke site!
  Groet, Ron.

 4. a.overkamp schreef:

  Prachtig!! Ga zo door!

 5. Hallo,

  Met veel genoegen zie ik dat je bij je hoorspelbeschrijvingen verwijst naar mijn artikelen in de Wikipedia! Dat werk heb ik dan toch niet voor niks gedaan. Momenteel voeg ik daar niet veel meer aan toe, daar ik nu bezig ben een overzicht te maken (aan de hand van de oude radiogidsen die de KRO te Hilversum heeft bewaard) van alle hoorspelen die ooit zijn uitgezonden. Telkens weer verzucht ik: hoe jammer dat er van al dat moois zo weinig is bewaard. Als het overzicht klaar is, zal ik het ergens proberen onderbrengen op het internet, zodat anderen er ook iets mee kunnen doen. Ondertussen ga jij ook maar door met je fraaie website en dat inspireert me om mijn werk door te blijven zetten.
  Herman

  • leefwijzer schreef:

   Dag,
   Het lovende commentaar, komende uit uw mond, doet me veel plezier!
   Uw werk voor Wikipedia draagt mijn bewondering weg, en u hebt gelijk: het is o zo jammer dat het hoorspel tegenwoordig afgeschreven lijkt, en dat er zo weinig van bewaard werd. Gelukkig zijn er de vele hoorspelfans, die trachten dit roemrijke verleden te bewaren!
   Hilde

  • Bertje schreef:

   Herman en Hilde. Ook van mijn kant wil ik jullie een ruggesteun geven door verder te gaan met jullie historiek van de hoorspelen. Als zelf Belgisch radiomaker, zowel op FM als op internet, blijf ik overtuigd dat het hoorspel niet/nooit kan afgeschreven zijn. Integendeel zie ik de radio-totaal belangrijker worden, naast boek, tv en film, omdat men in meerdere publicaties aanhaalt dat de radio zowel als achtergrondgezelschap een ganse dag staande blijft. Maar ook door de luisteraar veel intenser beleefd wordt. Bij de jongste verkiezingen kwam uit een peiling dat een radiodebat inhoudelijk veel sterker doordringt bij de luisteraar dan een tv-debat dat teveel nevenafleidingen biedt. Enkel je oor vangt bij radio de informatie op. Naarmate de ouderdom stijgt zal ook het oor meer aan belang stijgen en is men volop bezig met boeken, kranten, tijdschriften… in geluid aan te bieden. Digitaal heeft nu eenmaal zijn voor- en nadelen. Een duidelijk bewijs waarin de plaats van “geluid” staande blijft. Eenvoudig in elk huis, waar dan ook, te ontvangen. Voor velen het énige gezelschap dat nog inspeelt op de fantasie van de luisteraar. Ooit had de BRT een presentratrice die ik enkel, naar haar stem, in mijn verbeelding had opgebouwd én bewonderd. Totdat ik haar op het scherm zag. De ontgoocheling was groot. Daarom vind ik persoonlijk dat een radiostem ook op de achtergrond moet blijven om het meeste succes te boeken. De stem is een uiterst belangrijk instrument dat het beeld overtreft. Vandaar dat “hoorspelen” nooit uit de lucht zullen gaan. Integendeel terug “na de luxe” een eigen “realiteit” zullen opbouwen. Alleen spijtig dat er heden zeer weinig of geen schrijvers of spelers voor en van hoorspelen te vinden zijn. Zoals een orkest ooit vervangen werd door de discobar, maar de jongste jaren terug in waarde stijgt. Terug naar…
   In elk geval proficiat met jullie initiatief, moed en volharding. De toekomst en de geschiedenis hebben zeker een hoofdstuk voor jullie over. Natuurlijk in de vorm van een hoorspel. Vandaar ook dat ikzelf een schuilnaam gebruik. Zo kan men tenminste als radioman nooit zijn gezicht verliezen.

 6. Huub van de Pol schreef:

  Beste webmaster,

  Een mooie blog! En ken je Luisterrijk? Ik lees dat een aantal bezoekers nog meer hoorspelen willen dan alleen hier aangeboden worden, bij Luisterrijk zijn er inmiddels al bijna 50 te koop.
  Zie http://www.luisterrijk.nl/luisterboeken/o/16/hoorspel/p/1

  • leefwijzer schreef:

   Dag Huub,
   De site van Luisterrijk is mij inderdaad bekend, en ik vind het een prachtig initiatief. Wanneer hoorspelen die ik bespreek op Luisterrijk beschikbaar zijn, dan wordt die link uiteraard vermeld. Hopelijk volgen er nog veel meer hoorspelen die bij Luisterrijk uitgebracht worden in ideale omstandigheden (perfecte geluidskwaliteit, eerbiediging van de auteursrechten, enz.).
   Hilde

 7. Hans Simonis schreef:

  In het item over het hoorspel “19 jaar huwelijk” van Tosca Hoogduin, wordt als regisseur ene Emiel Cammelaers genoemd.
  Dat moet natuurlijk Emile Kellenaers zijn. Emile was de echtgenoot van de actrice Eva Jansen, die aan een zeer groot aantal hoorspelen heeft meegewerkt, maar die natuurlijk haar grootste bekendheid heeft gekregen als Ina in de Paul Vlaanderen-hoorspelen.
  Emile regisseerde vooral kleine hoorspelen (meestal met een wat literaire inslag) die op donderdagmiddag door de AVRO werden uitgezonden in het programma “De Notedop” (0fficieel: “Tussen vier en vijf, een radiopogramma in een notedop”). Eén van de vaste medewerkers was de schrijver Olaf J. de Landell.

  • Frank - (H)oordeel schreef:

   Inderdaad werd “De Notedop” meestal “tussen vier en vijf” uitgezonden. Toen ik echter gisteren het hoorspel ‘Afscheidsoptreden’ digitaliseerde en naar de uitzendtijd in een omroepblad keek, bleek dit hoorspel op 16-03-1973 tussen 14.00 en 15.00 uur in “De Notedop” te zijn uitgezonden.

 8. Guido schreef:

  Hallo,

  Graag wijs ik u op het net uitgekomen hoorspel ‘Speedy: Een nieuw tijdperk’. Een uur durende sci-fi begeleidt met plaatjes. Het valt te bekijken (en vanaf dinsdag te downloaden) op: http://www.krux.nl/speedy

  groeten Guido

 9. Frank - (H)oordeel schreef:

  Zeer tot mijn genoegen heb ik enige tijd geleden deze prachtige site “ontdekt”. Het is heerlijk om te zien hoeveel aandacht er aan is besteed. Ook de afbeelding bij elk hoorspel is zeer goed getroffen.
  Helaas mis ik nog iets: de zoekfunctie.
  Hopelijk komt dat nog (of een lijst met hoorspeltitels).

 10. Thijs Richter schreef:

  Ik ben fan van de overleden auteur Olaf J de Landell.
  Hij heeft zelf verschillende hoorspelen geschreven, o.a. Paladonië(1955), de zaak sneeuwwitje (mei 1960 voor de AVRO, de nagels knipen in februari 1964, de kijkfluit (1965).
  Heeft u al iets van hem gedigitaliseerd?
  Groeten Thijs Richter

 11. henry schreef:

  Geweldig dat er nu weer hoorspelen te beluisteren zijn.
  Ik ben al jaren op zoek naar de nederlandse versie van wor of the world , welke heel lang geleden 1 maal op de nederlandse radio uitgezonden werd, is deze nog bewaard gebleven ?

 12. Mooi initiatief. Aangezien ik een zoekfunctie miste kon ik niet zien of u de website van Luisterboekepiraat heeft vermeld. Een leuke hoorspelserie gemaakt ter gelegenheid van de week van het Luisterboek.
  http://www.luisterboekenpiraat.nl

  Succes met uw website!

 13. frans schreef:

  hoi
  waarom is er geen downloadlink voor het hoorspel bekbroeders mvg frans

 14. JJH schreef:

  Hallo,

  Prachtige website! DANK!

  Gelijk aan het downloaden geslagen en de bookmark aangezet.

  Een vraag: jarenlang heeft de KRO op maandagnacht een docu/hoorspel uitgezonden genaamd: Damokles.

  Zijn daar nog regens mp3’s van?

 15. O. Sterk schreef:

  Eerst een vraag:
  Hoe kom ik aan een opgave van álle door O. J. de Landell geschreven en/of uitgevoerde hoorspelen?
  Met vriendelijke groet,
  Olivier Sterk

  • leefwijzer schreef:

   Voor zover ik weet is er geen lijst beschikbaar. Misschien weten de andere lezers van dit blog hierover iets?
   Hilde

   • Peter Schrama schreef:

    Gegevens uit de Digitale Nederlandse Hoorspel encyclopedie
    ———————————————————-

    OLAF J. DE LANDELL
    ——————

    Burgerl. naam : jan bernard wemmerslager van sparwoude
    Geboren op : 16- 5-1911 (cheribon/indonesie)
    Overleden : 26- 4-1989 (hilversum)

    Carriere
    ——–
    Als jongen van zeven kwam hij terug in Nederland. Een middelbare schoolopleiding maakte hij niet af.
    Hij had enorm veel interesses, wat de keus van een opleiding uitzonderlijk moeilijk maakte. In
    Amsterdam volgde hij een tijdlang de tekenopleiding bij de legendarische Huib Luns. Hij wilde gaan
    dansen, maar dat werd uiteindelijk ook niets. Toch was hij zo veelzijdig dat hij voor het ballet
    van Rudi Mees, waarbij hij ook gedanst had, de kostuums en de schoentjes ontwierp. Maar dat niet
    alleen, hij maakte ze ook zelf. Hij wist ook alles van stenen en maakte prachtige ringen. Met het
    leren van de edelsmeedkunst was hij al in Hilversum begonnen bij Catrien Bogtman; ook haar broer,
    de zanger Laurens Bogtman, maakte mooie sieraden. Toen De Landell naar Berlijn reisde om te
    trachten bij de film te komen en dit mislukte, volgde hij daar een uitgebreidere opleiding in de
    edelsmeedkunst.

    Terug in Hilversum begon hij te schrijven. Spiegel aan de wand en Ave Eva behoorden tot zijn eerste
    veel gelezen boeken. Maar echt succes bleef uit tot hij in 1951 het boekenweekgeschenk mocht
    schrijven. Zijn beide laatste boeken spelen in Brabant, een provincie waar hij vaak en graag kwam,
    zo heel anders dan het Friesland uit het begin van zijn schrijverschap. Hij voelde zich er thuis.
    Hoewel hij niet rooms-katholiek was, logeerde hij er regelmatig in kloosters, waar hij een zeer
    gewaardeerde gast was.

    Geschreven hoorspelen (17)
    ———————
    -HET ZWARTE SCHAAP. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 07-10-1954)
    -AAN HET HOF VAN KONING LUISTERAAR. Regie: (onbekend). (AVRO 11-08-1959)
    -DE NIET-ONDERDANIGE ONDERDAAN. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 13-10-1960)
    -EEN GEWAARSCHUWD MAN. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 12-10-1961)
    -EEN MENUET TER HERINNERING. Regie: (onbekend). (AVRO 28-12-1961)
    -VERONIKA. Regie: (onbekend). (AVRO 29-03-1962)
    -VERONICA. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 29-03-1962)
    -IK ZAL HET NOOIT MEER DOEN. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 05-12-1963)
    -NAGELS KNIPPEN. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 13-02-1964)
    -DE KIJKFLUIT. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 27-04-1965)
    -HET HEIDEHOL. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 16-11-1965)
    -GRENSGEBIEDEN. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 30-12-1965)
    EEN SPEL VAN DROOM EN WERKELIJKHEID. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 21-07-1966)
    -HET HERT MLOE. Regie: Dick van Putten. (AVRO 07-02-1967)
    -DE NIET-ONDERDANIGE ONDERDAAN. Regie: Emile Kellenaers. (AVRO 12-10-1972)
    BLOESEMS VAN VUUR. Regie: Jacques Besançon. (AVRO 02-10-1979)
    -IK ZAL HET NOOIT MEER DOEN. Regie: Frits Enk. (VAN OOR TOT OOR ??-??-2003)

 16. TB schreef:

  Hallo!

  Deze website is gewoon fantastisch!!
  Heb inmiddels alle hoorspelen van dams en van deun op mijn mp3 staan, schitterend gewoon!

  Klein vraagje, zou het kunnen dat er in de link van aflevering rekenen 3-1= alleen van 29/03/2010 een fout staat? deze wil namelijk niet afspelen.
  Alvast dank! Mvg!!

 17. Bariton schreef:

  Als vaste (en tevreden) bezoeker heb ik al menig hoorspel via deze site beluisterd. Nu en ik met de reeks ‘Dams & Van Deun’ bezig, maar helaas mis ik in deze reeks: aflevering 4 uit de 2e reeks. Kan iemand mij hier nog aan helpen?

 18. annelies overkamp schreef:

  Bij jullie blijft het verrassend en boeiend, ga zo door!!

 19. william ten have schreef:

  De meeste hoorspelen van Dams& Van Deun via deze site kunnen downloaden. Echter met aflevering 6 van 2010 en aflevering 6 van 2009 lukt het niet. Die van 2010 geeft een foutmelding en bij die van 2009 staat de downloadlink niet goed vermeld. Wie kan dit verhelpen???

 20. silvia schreef:

  De komende dagen staat anton wachter bij u op de website als promotie om de hoorspel te kopen ( want hij is bij u niet op tenemem ), ik denk dat er voor de komende week heel veel mensen niet bij u een kijkje komen nemem om een hoorspel op tenemen want anton wachter staat op een ander website en daar is ie wel op tenemem . Ik dacht laat ik dat maar aan u melden aangezien u heel veel tijd en energie er in steek .

  • silvia schreef:

   Nu 14 uur geen reactie , jammer maar ik ben ook een hoorspel liefhebber , silvia

   • leefwijzer schreef:

    Beste Silvia,
    Mijn excuses voor het late antwoord – ik werk overdag, en kan mails pas ’s avonds behandelen, en dus ook de reacties op dit blog.
    Hopelijk volstaat mijn antwoord in de vorige mail?
    Met vriendelijke groet,
    Hilde

  • leefwijzer schreef:

   Beste Silvia,

   Bedankt voor uw reactie, en uw advies.
   Bij dit blog hebben wij gekozen voor een houding waarbij wij de officiële initiatieven rond hoorspelen willen aanmoedigen. Wanneer een hoorspel tegen betaling te verkrijgen is op een website die over de auteursrechten van dit hoorspel beschikt, dan zullen wij deze website vermelden, in plaats van sites waar je het hoorspel gratis kan downloaden. Op die manier proberen wij toch de wettelijke aanbieders aan te moedigen om nog meer hoorspelen aan te bieden, aan (hopelijk goedkopere!) prijzen.
   Wie verkiest het hoorspel gratis te downloaden, in plaats van in streaming te beluisteren, zal ongetwijfeld wel een site vinden waar dit mogelijk is – net zoals u een site gevonden hebt om Anton Wachter te downloaden.
   Maar in het kader van deze website kunnen wij het niet met ons geweten in overeenstemming brengen om naar zulke site te verwijzen, wanneer er een legaal alternatief voorhanden is.

   Ik wil hier nog aan toevoegen dat het de bedoeling van dit blog is om zo volledig mogelijk alle bestaande hoorspelen te beschrijven en te catalogeren. Dat een hoorspel op een andere blog of website ook te vinden is, is dus geen reden om het hier niet te vermelden. Er zijn immers zoveel andere, minstens even interessante of zelfs betere websites dan deze waar hoorspelen besproken worden, elke website met zijn eigen verdienste en reden om over hoorspelen te schrijven, in zijn eigen stijl.

   Ik hoop dat u mijn positie hierover begrijpt, en dank u nogmaals voor uw advies.

   Met vriendelijke groet,
   Hilde

 21. william ten have schreef:

  Prachtige site, met hele goede info.
  Kunt u mij helpen aan de hoorspelen Dams & Van Deun
  deel 6 en 8 van 2010 en deel 6 uit 2009.
  Helaas zijn de linken op uw site niet correct.
  En elder kan ik de bestanden ook niet vinden.
  Wie kan mij aan deze mp3 helpen?

  Met vriendelijke groet,
  en ga vooral zo door, een top site voor hoorspelen

  William

 22. Beste Hilde,

  Tot en met 20 november is het prachtige hoorspel ‘De ontdekking van de hemel’, naar de roman van Harry Mulisch, te horen op onze website http://www.hoorspelen.nl. Voor meer informatie of een persbericht ben ik per mail te bereiken.

  Hartelijke groet,

  H.J.H. van der Kolk

 23. Aanvulling op de gegevens van Peter Schrama:
  Veronika & Veronica = hetzelfde hoorspel.
  Juiste titel: VeroniKa.
  Olaf J. de Landell schreef dit hoorspel onder pseudoniem L.T.A. Jarichs.

  • olivier sterk schreef:

   Dank voor info!
   Kan L.T.A. Jarichs misschien J.L.G. Jarichs zijn?
   Onder dit pseudoniem screef Olaf het hoorspel GESPEED BESTAAN en vertaalde hij DE MOUNTAINS OF PHARAOH (als de bergen van Pharao).

   • Frank - (H)oordeel schreef:

    Inderdaad,
    Het moet zijn: J.L.G. Jarichs.
    In de Katholieke Radio- en Televisiegids nr. 12 van 25-03-1962 stonden de verkeerde initialen vermeld. Ik had ze klakkeloos overgenomen.

  • o.sterk schreef:

   Hartelijk dank voor antwoord over J.L.G. Jarichs.
   Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de info daaromheen in de Kath. Radio- en tvgids nr.12 van 25-03-1962, omdat ik alles over Olaf al tig jaren verzamel. Resultaat daarvan tot nu toe een
   boek/bundeling van 284 pagina’s. Blijkbaar weet ik nog lang niet alles . . .
   Met vr. gr.
   Olivier Sterk

 24. dirk koot schreef:

  Hoi Hilde,

  Complimenten met deze super site.

  Zelf heb ik zo’n 200 GB aan spelen waarvan 60 GB op het net (www.dirkkoot.com).
  Misschien heb ik ook nog spelen die jij kunt gebruiken.

  Ook zou ik wel willen weten hoe dit blog maakt (methode kosten ed).
  Want het is misschien interessanter dan de websitemethode die ik gebruik.

  Groet,

  Dirk Koot

 25. Rick Steggerda schreef:

  Vraag: is het ook mogelijk dat jullie de hoorspelen sorteren op jaar van uitgave?
  Dat zou ik heel interessant vinden.

  Verder: heel fijn initiatief.

 26. Ingrid de Bruin schreef:

  Bedankt voor uw mooie site. Hier haal ik veel informatie uit en ook delen van hoorspelen die mij nog ontbraken.
  Een jaar of twee geleden heb ik via marktplaats een 15-tal DVD’s gekocht boordevol met hoorspelen in MP3 formaat.
  Hierop staan ook delen waarvan op deze blog geen link staan.
  Mocht u hier meer van willen weten houd ik me aanbevolen.
  Mijn e-mail adres is bij u bekend

  m.vr.gr.

  Ingrid de Bruin

  • Tjalling Ruiten schreef:

   Hallo Ingrid,
   Ik ben al enige tijd op zoek naar het hoorspel ‘Een menuet ter
   herinnering’ Avro, maart 1961. regie: Emile Kellenaers. geschreven door Olaff J. de Landel.
   Kun je me helpen? Heel graag !!!
   Tjalling Ruiten, Urk email: tjruiten@gmail.com.

  • leefwijzer schreef:

   dag Ingrid,
   Mijn excuses voor dit wel erg late antwoord, en erg bedankt voor het aanbod. Hebt u een lijst met de hoorspelen op deze dvd’s? Ik heb ook een uitgebreide collectie, maar zoals je kan merken in het blog bespreek ik de hoorspelen in alfabetische volgorde.
   Alvast bedankt,
   Groetjes,
   Hilde

 27. Anton schreef:

  Prachtige site. Als Vlaming luister ik vooral naar die van de BRT/VRT. Hebben jullie ‘de klucht van de brave moordenaar’? Ik ben op zoek naar dat hoorspel uitgezonden eind jaren ’60, begin jaren ’70 op BRT. Mochten jullie weten waar ik die kan vinden zouden jullie er mij heel veel plezier mee doen.

 28. J.H.C Robbers schreef:

  Prachtige site, hoop er nog veel gebruik van te maken

 29. Grenzeloos Geluid schreef:

  Beste hoorspelliefhebbers,

  Wees welkom op dit luisteravondje 24 januari, en neem al je vrienden mee! Wel graag vooraf reserveren: grenzeloosgeluid@gmail.com

  Grenzeloos Geluid Luisteravond

  Dinsdag 24 januari 20.30 uur Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7, Amsterdam
  Entree €5,-

  Het zou wel eens de grootste vaderlandse hoorspelproductie ooit kunnen zijn: de Bijbel Tapes. Op dit moment wordt de Heilige Schrift integraal als ‘audiofilm’ opgenomen. In maart 2012 verschijnt het eerste deel op internet en cd, de komende zeven jaar volgen nog twintig delen. De productie is geheel zelfstandig, buiten de publieke omroep om.

  Reden te over voor Grenzeloos Geluid om initiatiefnemer/regisseur Peter te Nuyl (o.a. Bommel, Odysseia) uit te nodigen. Hij laat een exclusieve ‘sneak prehear’ horen. En gaat in op vragen als: hoe klinkt de stem van God? Hoe maak je al die personages van de Bijbelboeken herkenbaar? Hoe voorkom je dat de vele opsommingen langdradig worden?

  Deze en andere zaken dinsdag 24 januari bij Grenzeloos Geluid – stichting ter bevordering van radioplezier.

  Presentatie: Stef Visjager
  Zaal open: 20:00
  Reserveren: grenzeloosgeluid@gmail.com
  @luisteravondjes

 30. Theo de Jong schreef:

  Wat een goede site is dit! Laat hij lang blijven bestaan als tegenhanger van het huidige videogeweld dat weinig aan verbeelding overlaat.

 31. Theo de Jong schreef:

  Breng een app uit waardoor al die mensen met iPhones, Androids etc. streaming naar de hoorspelen kunnen luisteren. Heerlijk om dit via oortelefoontjes te beluisteren!

 32. Aanbod 340 Hoorspelen (gratis)

  Compliment voor uw blog.

  Als aanvulling op uw blog Hoorspelen bied ik u mijn 340 hoorspelen gratis aan, die ik zelf geschreven en ingesproken heb.

  Mijn doel is gratis voor een ieder Hoorspelen aanbieden in de vorm van alledaagse gebeurtenissen, spannende reizen, sprookjesverhalen, buitenopnames, luisterboek etc.

  Mijn 340 luisterverhalen zijn gratis te beluisteren en gratis te downloaden via 4Shared.

  http://www.4shared.com/account/dir/cmHEgpRV/_online.html?rnd=38#dir=150000055

  Via mijn website vertel ik waar het hoorspel overgaat.

  http://members.home.nl/rstarrenburg/

  en

  http://blog.seniorennet.be/luisterverhalenvanrs/

  U bent welkom.

  Met vriendelijke groeten

  Robert Starrenburg

  schrijver en maker Hoorspelen

 33. Dries Blanchaert schreef:

  Beste webmaster van het Hoorspel

  Luisterpuntbibliotheek, de Nederlandstalige bibliotheek voor mensen met een leesbeperking in Vlaanderen en Brussel, zou graag indien mogelijk hoorspelen willen toevoegen aan haar collectie. Zo kunnen leden van onze doelgroepen die geen internet hebben ook genieten van de hoorspelen.

  Graag zou ik persoonlijk contact willen opnemen met de webmaster om te achterhalen voor welke werken dit legaal mogelijk zou zijn.

  Met hartelijke groeten
  Dries

  ICT-coördinator Luisterpuntbibliotheek

 34. Egbert schreef:

  Ik wil graag in contact komen met de eigenaar, zou deze mij kunnen contacten?

 35. Koen schreef:

  Even verwijzen naar een recente aanwinst op internet, de ‘theaterjukebox’ die het Theaterinstituut uit Amsterdam sinds kort aanbiedt op http://www.theaterencyclopedie.nl/jukebox

  Hoofdzakelijk theateropnames van allerlei slag, maar ook een beperkte selectie hoorspelen. Een verrassing is dat er ook wat Vlaams materiaal te vinden is, ik heb er bijvoorbeeld een theateropname van ‘Helena op Ithaka’ vandaan gehaald, waarvan google me geleerd heeft dat het een stuk is dat in 1968 door Marnix Gijsen werd geschreven.

  Even de lijst van medewerkers kopiëren en je ziet meteen een pak bekende namen voorbij komen: Marnix Gijsen, Anton Peters, Gerard Habils, Ward de Ravet, Hélène van Herck, Paul-Emile van Royen, Leo Haelterman, Ann Petersen, Vik Moermans, Yvonne Lex, Hubert Damen, Vera Veroft, Kris Smet, Therese van der Hallen, Greta van Langendonck.

  Een paar bemerkingen en tips:
  -De zoekfunctie is helaas niet zo goed. Bijvoorbeeld zoeken op uitvoerende levert vaak niet op wat je zou verwachten. Bij gebrek aan wat beters tik ik vaak een woord in waarvan je kan verwachten dat het veel voorkomt en ga dan op ontdekkingstocht.
  -Vele bestanden zijn nog nooit online opgevraagd. Ben je de eerste om een lang bestand op te vragen, dan verschijnt na even wachten de speler… met het eerste, kleine stukje van de opname. Het duurt blijkbaar even voor een opname volledig ‘doorkomt’, ik ga dan meestal de volgende dag terug en dan is de opname bijna altijd volledig te beluisteren.
  -De subsidie van het TIN wordt na 2013 zoniet stopgezet, dan toch verminderd. Mijn advies: hoop dat het blijft bestaan, maar voor de zekerheid toch maar braafjes de opnames veilig opslaan…

  Ik ben net op deze site terechtgekomen doordat ik op de theaterjukebox twee opnames van ‘Onder het melkwoud’ vond, en ging googelen naar achtergrondinformatie over het stuk. Hopelijk is iemand blij met deze informatie!

  Groetjes, Koen

 36. Frank - (H)oordeel schreef:

  Ik was blij met deze tip van Koen over de Theaterencyclopedie.
  Helaas werkt de juke-box niet, of doe ik iets verkeerd.
  Wat ik ook aanklik, steeds verschijnt na enige tijd de mededeling: “Het audiobestand is helaas niet beschikbaar.”

 37. Toen ik als tienjarige voor het eerst een hoorspel hoorde maakte dat grote indruk op mij. Let wel, we zitten nu in 1952. TV was er nog niet. Het was een spannend hoorspel en er ging een hele nieuwe wereld voor me open. Ik hield via de radiogids de hoorspelen in de gaten die vroeg op de avond kwamen. Naar de DE FAMILIE DOORSNEE, luisterde de hele familie toen.
  Eigenlijk had toen een rijke oom mij een band(tape)recorder cadeau moeten doen met de opdracht, dat ik van af dát moment alle hoorspelen zou opnemen. E hij had me tevens óók moeten verbieden ze óóit weer te wissen…!
  Maar ja, mijn ooms waren doodarm…
  Maar… soms kregen de ‘grote geesten’ van de radio (van afdeling drama) zo af en toe een idee… En dan gaven zij opdracht een hoorspel te herhalen. Zo konden wij later naar veel afleveringen van o.a. PAUL VLAANDEREN… en SPRONG IN HET HEELAL… luisteren. En dát was in een periode dat de cassetterecorder al was uitgevonden, dus driemaal HOERA voor het goeie leven dat we toen hadden en daardoor niet op een paar centen hoefden te kijken om wat cassettebandjes bij de bandenboer te kopen en de hele hap niet alleen op te nemen, maar het óók op de bandjes te houden…! Op deze manier kunnen nu, op dit moment veel hoorspelliefhebbers van ontzettend veel (wat oudere) hoorspelen genieten.
  Ik, in mijn onschuld dacht zo’n15 jaar geleden nog dat ik een grote uitzondering op de regel was en dat ik bij een bijzonder klein groepje hoorde, die nog geregeld naar hoorspelen luisterde. Maar sinds iemand mij had geleerd hoe je over ons wonderschone Internet moet surfen heb ik ontdekt dat er flink wat sites bestaan, die hun aandacht aan HÉT HOORSPEL wijden…!
  En ik mag met trots zeggen dat ik tot dat kleine groepje HOORSPELSCHRIJVERS behoor, die er voor hebben gezorgd dat de hedendaagse generatie nog steeds naar hoorspelen kan luisteren…!

  Waarom ik HOORSPELEN
  ben gaan schrijven…
  Ik zat in de reclame en in de zomer van 1979 kreeg ik mijn eigen atelier en kon ik in alle rust naar mijn opgenomen hoorspelen luisteren. En terwijl ik voor de zoveelste maal Paul Vlaanderen ‘Ja, ik begrijp je, kindje…’ tegen zijn vrouw hoorde zeggen dacht ik ineens… Waarom schrijf ik niet eens zelf een hoorspel…?
  Ik ben dus metéén maar een lijvig hoorspel gaan schrijven. Het ging over een jongen van 20 jaar, die een kind uit een brandend huis redt. Hij raakt hierdoor voor meer dan 60% verbrandt. Normaal overleeft men dit niet, maar deze jongen was – omdat het een fictief verhaal was – de uitzondering op de regel. Toen het slecht met hem ging maakte zijn meisje het uit. (snik, snik…) Haar zusje vond dit zo laf van haar dat ze besloot hem in het brandwondencentrum op te zoeken. Ze wordt (uiteraard) verliefd op hem. (slobber, slobber…) Hoe het eindigt vertel ik niet. Het heeft een verrassend slot en als je daar nieuwsgierig naar bent dan moet je het gewoon maar eens gaan beluisteren. Het hoorspel heet: DIAGNOSE BEKEND… en is geregisseerd door Hero Muller en is in 1982 door de AVRO uitgezonden.
  Toen ik het af had heb ik het maar gelijk naar alle omroepen gestuurd. (De RTL’s, Veronica’s en de SBS-en bestonden toen nog niet) De AVRO reageerde al na 2 weken. Of ik een keer in Hilversum langs wilde komen. Jacques Besançon was in die tijd de hoofddramaturg van de AVRO en de directe baas van de hoorspelregisseurs Dick van Putten en Hero Muller. Jacques Besançon ontving me persoonlijk en was erg geïnteresseerd in mijn hoorspel. Máár… hij vond het veel te lang duren. Op mijn vraag of ik het veel korter moest maken vertelde hij mij dat híj dat wel zouden doen. In eerste instantie kreeg ik daar koude rillingen van. Ik vergeleek het met een kunstschilder, waarvan men een schilderij wilde exposeren, alleen… ze gingen er wel van boven, opzij en van onderen een flink stuk afzagen. Kort daarop stierf Jacques Besançon en bleef mijn hoorspel enkele maanden in een la liggen. Net toen ik dacht er nooit meer iets over te horen werd ik door Dick van Putten uitgenodigd naar de studio te komen. Hij had het gelezen en was er net zo van onder de indruk geraakt als Jacques. Wel was hij het eens met hem, dat de inhoud een stuk korter moest. Het werd daardoor ook een stuk beter, maar dat besefte ik pas veel later… Hij liet mij pagina voor pagina zien wat hij had ingekort. Bij iedere bladzijde, waar wéér een groot rood kruis door mijn tekst stond verfrommelde mijn hart zich tot de grootte van een toverbal. Of ik het ermee eens was? Ik kon aan de manier waarop hij het me vroeg merken dat ik het niet in mijn hoofd moest halen hier een discussie over te beginnen…
  Ik hoefde hem daarna niet te bellen, hij zou wel contact met mij opnemen. Mijn god, wat namen die jongens in Hilversum daar – in die tijd – de tijd voor. Na 4 volle maanden van ongeduldig wachten werd ik opnieuw in Hilversum ontboden…
  Hero Muller zou het regisseren en natúúrlijk… hij had weer vele nieuwe aanmerkingen op het geheel. Ook hij ging (met mij naast zich) door het script en schrapte hele scènes, die hij… niet belangrijk vond.
  Ik kreeg daarna de opdracht alles weer goed op elkaar door te laten lopen. Het is, dat ik mijn zinnen op een UITZENDING van dit hoorspel had gezet, een ander had het bijltje er allang bij neergegooid.
  Ik herschreef het en stuurde het ze een week later op. 2 Maanden daarna kreeg ik van Hero een kort briefje dat we samen naar het Brandwondencentrum te Beverwijk zouden gaan. Hij had het script de adjunct directeur, Cocky van der Sijde laten lezen. Deze mevrouw was niet al te enthousiast over de wijze waarop ik het genezingsproces van de jongen had beschreven. Ze vertelde ons dat het sterk achterhaald was. Ik had – in mijn onschuld – de hele medische brandwondenbehandeling uit een Readers Digest van enkele jaren daarvoor gehaald. Niet wetende dat het genezingsproces van brandwondenpatiënten per jaar, ten goede, veranderde. In dat Brandwondencentrum zagen we een diashow waarin de meest gruwelijke brandwonden werden getoond, met daarna ook nog een film over het volledige genezingsproces van de meer ernstige brandwondengevallen. Degene die de lezing gaf had het hele gezelschap (er was veel verzorgend personeel bij) aangeraden zo gauw ze het niet meer konden aanzien het vertrek te verlaten. En wie was de eerste die vertrok… Juist ja. Hero muller…! (hahaha…) Hij had er daarna ook meteen schoon genoeg van en liet mij bij de directeur achter. 2 uur lang hebben we met elkaar gepraat. Ik schreef alle belangrijke gebeurtenissen op en zij deed (als dat voor het verhaal echt nodig was) een héél klein beetje water bij de wijn. Toen ik alles had herschreven heb ik haar (volgens afspraak) het manuscript gestuurd. Een week later al kreeg ik een briefje van haar waarin ze me kenbaar maakte dat het nu een stuk beter was en dat ze met alles akkoord ging.
  Nu gaat de boel draaien, dacht ik. Wat hád ik het mis. Eerst ging Hero Muller 4 weken op vakantie, daarna ging hij aan enkele hoorspelen werken, die voor de vakantie waren blijven liggen en pas daarna (we zaten intussen alweer in januari 1982) mocht ik naar de studio komen om de laatste kreukeltjes glad te strijken. Begin maart 1982 kreeg ik het eindresultaat toegestuurd. Of ik het er mee eens was en of ik dan meteen het bijgevoegde contract wilde tekenen. Het bedrag was op anderhalf uur afgestemd. Wat inhield dat ik Fl. 5.500 ving. Men betaalde in die tijd per minuut, maar omdat het nog niet op band stond, wisten ze dus nog niet hoe lang het hoorspel precies ging duren. Zodoende dat men deze formule zolang hanteerde. Het hoorspel bleek 1.38 uur te duren. De overige 8 minuten moet ik van de AVRO nóg steeds op mijn bankrekening gestort krijgen… Maar een kniesoor die daar toen op lette. DIAGNOSE BEKEND… had ik in november 1979 naar de AVRO opgestuurd en werd in de zomer van 1982 in twee delen – van ieder ruim drie kwartier – uitgezonden. Wat mij verbaasde was, dat ik veel reacties van luisteraars kreeg. Dat deed me toen heel erg goed. Ook van Cocky van der Sijde van het Brandwondencentrum in Beverwijk. Zij had mij in haar brief laten weten, dat ze, ondanks dat ze het verhaal al kende, na het beluisteren van mijn hoorspel diep onder de indruk was geweest.

  Maar ver daarvoor had in 1981 de werkgroep CIRAD, (De werkgroep: Culturele Informatie en Radio Drama) onder leiding van voorzitter Louis Houët de eerste HOORSPELWEEK bedacht. Één week lang zou iedere avond, door steeds een andere omroep een hoorspel worden uitgezonden. En wel van een Nederlandstalig auteur, die nog nooit eerder met een hoorspel op de radio was geweest. Een héél bijzonder iets, omdat de omroepen daarvoor elkaar (en niet alleen wat hoorspelen betreft) het licht niet in de ogen gunden.
  De hoorspelen zouden in de week van 28 september/6 oktober worden uitgezonden. Vooraf was er een symposium in de NOS studio. Hierbij werden alle schrijvers en hun regisseurs uitgenodigd. En eventuele hoorspelacteurs. Dat was geheel vrijblijvend, dus waren er maar 3… De VARA kwam met schrijver Ton Vorstenbosh aanzetten, een nu zeer bekende Haagse toneel en filmscenarioschrijver. (Hij heeft o.a. meegeschreven aan de tv serie Wilhelmina…) Verder de Surinaamse schrijfster Astrid Roemer. Deze dame had voor de NOS een hoorspel geschreven waarin ook liederen werden gezongen. Ze had die middag bijna alle zangers bij zich.
  Liselore Gerritsen, die door de NCRV was gevraagd een hoorspel te schrijven was er ook. Tijdens de koffiepauze zat ik naast haar en toen ze zich aan me voorstelde vroeg ik haar hoe het met haar man Paul (van Vliet) ging. Paul had ik een keer bij de Haagse voetballer van ADO, Aad Mansfeld ontmoet, die in die tijd verkering had met een buurmeisje van me. Verbaasd keek ze me aan. Ze bleek enkele jaren daarvoor van hem gescheiden te zijn. Ja, ik lees de roddelbladen alleen bij de dokter en de kapper…
  Dick van Putten die net een nieuw hoorspel van mij had gelezen en daar erg enthousiast over was vroeg me, namens de AVRO, hun man te zijn. Hero Muller zou de regie voor zijn rekening nemen. Mijn hoorspel heette: JEZELF VERLIEZEN… Het gaat over een man (ingesproken door Jules Royaards) die onschuldig in de gevangenis had gezeten en bij een hoertje (ingesproken door Ingeborg Elsevier) naar binnen gaat. De ex-bajesklant is onzeker, zeer gefrustreerd en nog steeds extreem woedend op de gemeenschap, omdat hij 6 jaar voor een moord heeft gezeten die hij niet heeft begaan. Hij vindt dan ook dat hij nog een moord tegoed heeft…
  In 2002 heb ik dit hoorspel in een eenakter omgezet, die door toneeluitgeverij Vink is uitgegeven, met als titel: MOORD TEGOED…!
  Het symposium verliep gortdroog. Steeds draaide men een klein stukje van een hoorspel, waarna de voorzitter een vraag voor de schrijver had. “Heeft u misschien zelf een tijdje in de gevangenis doorgebracht, meneer Van den Bijllaardt?” vroeg Louis Houët heel voorzichtig aan mij. Ik antwoordde: “Nog geen minuut. Maar ik heb wel een zeer rijke verbeeldingskracht.”
  Aan het eind was de rondvraag. Niemand reageerde. Ik had pas een nieuw colbert en was daar, in die studio een knoop vanaf gegaan. Dus zei ik: “Ja, ik heb nog een vraag.” Iedereen keek me aan, waaronder Hero Muller, die je kon horen denken: ‘Wat heeft die nou weer?’
  “Ik ben een knoop van m’n jasje kwijt. Heeft iemand die soms gevonden?” Heel even was het stil. Toen werd er, voor het eerst die dag, uitbundig gelachen. Het klonk bevrijdend, alsof ze blij waren eindelijk te mogen lachen. Maar mijn knoop hadden ze niet gevonden…

  Iedereen die (op welke manier dan ook) bij het hoorspel betrokken is en nu denkt: zou hij soms nog enkele hoorspelscrips in een digitaal laatje hebben liggen?
  Ja, dat heb ik. Van ca. 30 minuten heb ik er een stuk of 8. En een heleboel van ca. 15 minuten. En je kan met mij contact opnemen om informatie hierover te krijgen.

  Ik groet jullie en hoop hier reacties op te krijgen,
  Peter van den Bijllaardt
  079-888 67 45 (Zoetermeer)
  toneel42@casema.nl

  Mijn toneelsite:

  http://groups.omni-chat.com/TONEELSTUKKEN%20en%20SKETCHES
  Hierop staan alle samenvattingen van mijn avondvullende toneelstukken, eenakters en jeugdtoneel. En mijn sketches en hoorspelen, die ik in eigen beheer heb. Ook staan er op deze site veel foto’s, van de groepen die mijn stukken hebben gespeeld.

  • leefwijzer schreef:

   Dag Peter,
   Erg bedankt voor je reactie. Omdat niet iedereen dit gedeelte van het blog “over het blog” leest, heb ik de vrijheid genomen je reactie ook als posting in het blog te vermelden. Dit zou tot meer reacties moeten leiden.
   Succes nog met je werk!
   Hilde

 38. Yvonne schreef:

  Beste webmasters
  Tijdens mijn fitness training gebruik ik heel vaak mijn iPod. Laatst vroeg een twintiger aan mij naar welke muziek ik luister tijdens de training. Toen ik zei dat ik naar hoorspelen luisterde, vroeg hij verbaasd: ” wat zijn dat?”. Al snel mengden meer mensen zich in dit gesprek. Mijn leeftijdgenoten (60) vonden het een geweldig idee. Heel veel herinneringen werden er direct opgehaald. De jongeren liet ik luisteren. “Een musical zonder beeld” zei er een, “alsof je naar een toneelstuk luistert” zei een ander! De ouderen moesten lachen, maar de interesse is gewekt. Een verwijzing naar deze site brengt, hoop ik, meer jonge bezoekers. En in de sportschool luisteren er steeds meer mensen naar een hoorspel op de iPod.
  Hoort zegt het voort; maak jongeren enthousiast voor de hoorspelen.
  Ik wil de webmasters van deze site heel hartelijk danken voor alle inspanning die zij leveren om ons zoveel luisterplezier te schenken!

 39. robert john schreef:

  dankjewel, Hilde, dat we je hoorspelcollectie met je mogen delen.
  Het geeft vele uren luisterplezier.
  Reuze tof!
  Robert John

  • Hallo Yvonne,
   Leuk, jouw reactie op de hoorspelen.
   Ik heb dat ook als ik een jonger iemand vertel dat ik, als ik met de trein of vliegtuig reis ik altijd naar hoorspelen luister. De tijd gaat dan sneller voorbij dan, als je naar muziek luistert of leest.
   Alleen luister ik naar cassettebandjes, omdat je die kan afzetten en, als je er later weer naar wil gaan luisteren het hoorspel daar dan ook weer doorgaat.
   Ik heb enkele jaren geleden een M3 speler gekocht. Maar kwam daar tot de ontdekking dat als je een hoorspel op pauze zet en je wilt er later weer verder naar luisteren, het hoorspel weer bij het begin begint. En dan moet je je rot zoeken, om die scène te vinden waar je gebleven was.
   Ik weet intussen dat er nu Mp-3 spelers op de markt zijn die een BOOKMARK hebben. Maar op Internet zie ik bij de info nooit BOOKMARK staan. (???)
   Kan iemand mij vertellen welk merk Mp-3 speler dit wel heeft en of hij, of zij er ervaring mee heeft. Ik denk aan minimaal 16 GB. En er moet ook een accu inzitten waardoor ik vele uren kan luisteren en hem niet iedere 2 uur moet opladen.
   Wie, o wie??? Kan mij hier meer over vertellen?
   Peter

   • leefwijzer schreef:

    Dag Peter,
    Het is inderdaad zo dat de meeste fabrikanten van MP3-toestellen niet vermelden of je bookmarks kan leggen, en dat is echt wel een vereiste voor de player wil je hoorspelen beluisteren.
    Ook het feit dat het hoorspel bij het terug aanzetten van het toestel, hernomen wordt op de plek waar je gebleven was, is belangrijk.
    Zelf ken ik 2 fabrikanten van wie de players aan deze vereisten voldoen: Archos en iRiver. Momenteel heb ik een iRiver E150 van 8 GB, die via een geheugenkaartje nog met 16 GB uitgebreid kan worden.
    Lees ook de rubriek “wat en hoe” in dit blog, daar staat meer in over de MP3 players.
    Succes,
    Hilde

 40. Dank je wel voor de info Hilde,
  Eindelijk iemand die begrijpt hoe belangrijk dat bookmark voor mij is.
  Ik ben vanochtend gelijk het internet opgewandeld, maar… de iRiver E150 wordt niet meer gemaakt. Die er voor in de plaats is gekomen heeft een redelijke prijs, maar… toen las ik de reviews en daarvan gingen de haartjes in mijn nek van overeind staan. Dus geen iRiver E150 voor mij.
  Ben ik naar de Archos gegaan. Daar was me toch een aanbod, geweldig. Alleen… nergens zag ik bij de info staan of er een bookmark aan verbonden was.
  Dus… ik denk dat ik in Den Haag een winkel binnenstap en dan leggen ze me maar uit welke een bookmark heeft en hoe zoiets werkt.
  Nogmaals bedankt voor je hulp Hilde, ik waardeer dat heel erg.
  Peter

 41. Lawrence Quaedvlieg schreef:

  Achter de muur (5/7) Kan ik niet downloaden. Nu heb ik alle delen behalve deel 5. Wie kan mij helpen. groeten, Lawrence (Lawrenceq)

 42. Lawrence Quaedvlieg schreef:

  “Het bestand link die u hebt aangevraagd is niet geldig”
  bovenstaande is de tekst die ik steeds krijg.
  (Zie reactie 30 september 2012 om 8:22 pm)
  Lawrence.q

 43. Sijmon schreef:

  Beste heer Fromberg,

  Ik ben op zoek naarde 4 delige serie van Willem van Oranje, ook bekend als Wilt heden nu treden. Of iemand anders die deze nog heeft?

  • Bijllaard schreef:

   Beste ? , Vorig jaar was ik (meen ik?) lid van deze hoorspelsite, maar mijn vorige harde schijf is gecrast en ben alles kwijt waar ik geen back-up van had. Kunnen jullie mij even informeren hoe ik hier weer lid van kan worden? Groetjes Peter (van den Bijllaard)

   • leefwijzer schreef:

    Beste,
    Je moet geen “lid” worden – de artikels op deze site kunnen door iedereen vrij gelezen worden, en de links naar hoorspelen kan je gewoon aanklikken. Als je nog vragen hebt, contacteer me maar.
    Met vriendelijke groet,
    Hilde

 44. SIJMON schreef:

  ik kan het hoorspel niet vinden op deze site? Wilt heden nu treden?

  gr Sijmon

 45. Bertje schreef:

  Beste Sijmon,

  Ik heb de vier delen in heel goede kwaliteit van wat je zoekt.
  “Wilt heden nu treden” – van Willem van Oranje. Allen ongeveer van een half uur.
  Maar ik moet nog een oplossing zoeken om het op een server te zetten.
  gilbert.ignoul@telenet.be

 46. quilt-mama schreef:

  Ik ben heel blij met dit blog! Mijn zus is zeer slechtziend en op zoek naar hoorspelen ter afwisseling van de boeken op de daisy. Hoorspelen kan ze samen met haar man beluisteren in plaats van steeds alleen met een koptelefoon te zitten. Als het goed is ga ik de komende periode van jullie site downloaden. Mag dat? En ook bedankt naar de verwijzing van de omroepen. Ik heb de site doorgestuurd vanwaar ze nu ook De Spin kan gaan volgen. Mijn man had een artikel in Het Parool gelezen over hoorspelen. Enig zoeken op Google ;everde me jullie site op. Heel hartelijk bedankt! Jullie maken hier iemand heel gelukkig mee.

 47. Gilbert Ignoul schreef:

  Willem, ik heb 2 delen van war of the world 01 en 02, maar heb ze zelf nog niet beluisterd. Kan het zijn dat dit hoorspel uit deze twee delen bestaat? Beiden ongeveer 45 minuten?

 48. Emma Duyn schreef:

  Goeiedag,

  In de eerste plaats gefeliciteerd met deze prachtige “hoorspel-site”.
  Nu ik op rust ben wil ik mijn hoorspelcollectie verder uitbreiden en de nodige tijd nemen om de nieuwe aanwinsten te beluisteren.
  Maar toch een vraagje: Is het mogelijk om de hier aangeboden hoorspelen te downloaden? Op de pagina van archive.org lukt mij dat niet als ik de linken aanklik. Verder hoop ik hier “gelijkgestemden” te vinden om eventueel hoorspelen uit te wisselen. Alvast bedankt!

  Emma Duyn

  • leefwijzer schreef:

   Dag Emma,
   Mijn excuses voor het late antwoord. Normaal gezien kan je alle hoorspelen downloaden op Archive.org. Je moet gewoon op de pagina naar een bestand zoeken dat achteraan “.MP3” heet. Daarop klik je dan met je rechter muisknop.
   Succes … en veel luisterplezier!

   Hilde

 49. Goeiedag. Misschien kijk ik er naast, maar ik vind op deze blog geen contact-gegevens. Daarom schrijf ik je aan via deze reactie:

  Met mijn bedrijfje koesterendeklank.com bied ik mensen de mogelijkheid om allerlei persoonlijke Audiocreaties te laten maken – o.a. op maat gemaakte Hoorspelletjes met je eigen vertelstem of met de stemmen van je vrienden en familie die elk een rolletje spelen.
  Daarnaast zijn er nog andere Audio-concepten die ik aanbied, zoals Audioportretten, Auditief Eerbetoon, Recyklank (oude (tape)opnames in een nieuw creatief jasje)
  Misschien is het leuk om eens een blogpost te maken over Koesterende Klank? Ik sta je graag te woord voor meer uitleg. Op mijn site vind je ook uitgebreide info en veel integraal luisterbare voorbeelden.
  Hartelijk dank en klinkende groeten!

  Jorgo De Groof
  http://www.koesterendeklank.com

 50. Emma schreef:

  Wat ontzettend leuk. Ik ben fan! ik heb nog een paar casettes van hoorspelen voor sprookjes. Als jullie geintreseerd zijn hoor ik het wel 🙂

 51. Niels Wensing schreef:

  Beste Hilde,

  Graag attendeer ik jou en de vele hoorspel/ radiodramafans op nieuwe afleveringen in de reeks Uit Het AVRO Radiotheater. Deze zijn de hele week te beluisteren in de Week Van Het Radiotheater die vannacht begint op Radio 1. Bij uitzonderingen hebben we in de week twee uur per aflevering gekregen en kunnen de stukken dus in één ruk achter elkaar beluisterd worden. Naast drie herhalingen van eerdere stukken zijn in deze week de nieuwe stukken De Passievrucht en Sprakeloos te horen. Op onze site http://radiotheater.avro.nl kan je oude afleveringen terugluisteren (streamen of downloaden).

  Vriendelijke groet,

  Niels Wensing
  Manager Radio Producties AVRO

  Week Van Het AVRO Radiotheater
  dinsdag 31 december tot en met zaterdag 4 januari van 00:00 tot 02:00 uur op Radio 1

  Op de grens van het oude en het nieuwe jaar pakt de AVRO uit met een serie prachtige radiodrama’s. Vijf producties die niet zo lang geleden successen vierden in het theater zijn speciaal voor radio bewerkt. De spraakmakende stukken worden uitgevoerd door de cast die er ook mee op de planken stond. In deze speciale week zijn ze in één ruk te beluisteren. U hoeft dus niet tot de volgende dag te wachten op het vervolg en u kunt gewoon in uw eigen huis of auto de hele week naar het toneel.

  De vijf stukken zijn:

  DINSDAG 31 DECEMBER: Week Van Het AVRO Radiotheater – De Passievrucht
  Armin heeft een dertienjarige zoon, Bo, van zijn overleden vriendin. Nu wil hij met zijn nieuwe liefde ook een kind, maar dat lukt niet. Armin blijkt na onderzoek onvruchtbaar en dit altijd geweest te zijn. Hij is verbijsterd en neemt zijn zoon en vriendin Ellen mee in zijn emoties. Wie is dan de vader? Naar het beroemde boek van Karel Glastra van Loon. Met o.a. Victor Reinier en Oda Spelbos.

  WOENSDAG 1 JANUARI: Week Van Het AVRO Radiotheater – 237 Redenen Voor Seks
  In de voorstelling 237 Redenen Voor Seks bespreken de twee hoofdpersonen dit nog altijd gevoelige onderwerp. Aan de hand van hun belevenissen vertellen zij met veel flair over seks in alle soorten en maten en belichten dit onderwerp van onverwachte kanten. Grappig, ontroerend en tot nadenken stemmend. Een voorstelling over het leven zelf. De rollen zijn voor Leopold Witte en Geert Lageveen.

  DONDERDAG 2 JANUARI: Week Van Het AVRO Radiotheater – De Kus
  De Kus gaat over het verhaal van een man en een vrouw die elkaar toevalligerwijs tegenkomen, allebei met dezelfde vraag; “Hoe moet het nu verder?” Gedurende het theaterstuk vervolgen zij samen hun weg. Dit levert een reeks aan ontroerende, hartverscheurende, maar zeker ook geestige ontwikkelingen op. Met Huub Stapel en Carine Crutzen.

  VRIJDAG 3 JANUARI: Week Van Het AVRO Radiotheater – Op De Ziel
  In Op de Ziel worden grote vragen gesteld over de liefde. Maia en Lode zijn al heel lang gelukkig. Totdat op een dag Anne voor de deur staat. Ook zij was gelukkig, met Vincent. Maar Vincent is nu dood. Hij was de minnaar van Maia, maar zij weet niet dat hij dood is. Lode doet open wanneer Anne aanbelt. Honderd minuten. Waarin verleden, heden en toekomst radicaal ontwricht raken. Gespeeld door Paul R. Kooij, José Kuijpers en Joke Tjalsma.

  ZATERDAG 4 JANUARI: Week Van Het AVRO Radiotheater – Sprakeloos
  In deze theatermonoloog naar zijn gelijknamige boek met dezelfde titel vertelt de Vlaamse schrijver en performer Tom Lanoye het aangrijpende verhaal van de aftakeling van zijn moeder. Zij verliest na een beroerte haar spraakvermogen en takelt steeds verder af. Aan haar ziekbed neemt hij de toeschouwers mee op een reis door zijn jeugd maar richt hij bovenal een monument op voor zijn moeder en haar taal waar hij zelf zo schatplichtig aan is.

  De stukken zijn voor radio geregisseerd door Peter te Nuyl.

  Week Van Het AVRO Radiotheater
  Dinsdag 31 december tot en met zaterdag 4 januari
  00:00 – 02:00 uur op Radio 1

  Voor meer informatie kijk op: avro.nl/radiotheater

 52. Peter van den Bijllaardt schreef:

  Wat leuk dat we hierover geïnformeerd worden.
  Ik klikte reageren aan en zag dat mijn verhaal, waarom ik hoorspelen ben gaan schrijven hier nog steeds staat.
  Ik wil deze hoorspelen, die de AVRO uitzend graag beluisteren.
  Maar… ik heb een cassette opnemer waarop ik af en toe een radioprogramma mee opneem. Zónder autoreverse en timer!
  Nu moet ik tot 12 uur opblijven om deze hoorspelen op te nemen. En om 1 uur moet ik dan het bandje omdraaien, omdat ik wel graag het héle hoorspel wil beluisteren.
  Nu ben ik al een stokoude man van 71 jaar, die soms al om 8 uur ’s avonds, tijdens jet journaal indut. Dus dat wakker zijn van mij om die tijd midden in de nacht is een groot probleem
  Daarnaast las ik dit verheugende nieuws pas, toen de 31e december al voorbij was. Evenals de 1e januari.
  Is het niet mogelijk dat aan het eind van deze hoorspelweek mij (door iemand, die net zoveel van hoorspelen houdt als ik!) de urls van deze hoorspelen wordt opgestuurd?

  Mijn mailadres is:
  Toneel42@casema.nl

  Dat zou ik van deze persoon heel erg aardig vinden. En als hij de urls van de 3 hoorspelen van mij, die in de jaren 1980 door de AVRO zijn uitgezonden toegestuurd wil hebben, doe ik dat met veel plezier.

  Ik hoop dat deze dit bericht leest.
  Groetjes van Peter vd Bijllaard

  PS iedereen nog een leuk, gezond en gelukkig 2014 gewenst

 53. peer hally schreef:

  Ik was in 2013 in Zwitserland en hoorde, in Zwitsers-Duits, een hoorspel. In elke zin lieten ze ipv een woord een geluid horen, waardoor je precies wist wat ze bedoelden. Herken jij zoiets? In het Nederlands misschien?

  Ik had alle gegevens hierover opgeborgen in mijn 06 om later terug te zoeken op internet maar kom er nu achter dat mijn 06 ‘m zelf gewist heeft omdat er maar max 15 berichten opgeslagen kunnen worden, grrr…

  Groet, Peer

 54. Talita Keerveld schreef:

  Ik had verwacht dat ik hier een hoorspel zou vinden om te beluisteren, indien iemand iets heeft wil je het naar mij toe sturen op thalita58@live.nl Ik wil samen met een groep starten met een hoorspel dus graag wat tips van amateurs en professionelen zal ik zeer op prijs stellen. Indien Surinamers dit lezen graag een hoorspel in het Surinaams/Sranan.

  groeten van,

  Talita

 55. Tibor schreef:

  hee hallo iedereen op het hoorspel blog.

  ik ben al een langere tijd fan van hoorspelen en andere radio kunst
  en vind dit een fantastische plek.

  het leek mij ook leuk om zelf een hoorspel te maken en ben ook wel benieuwd wat andere hiervan vinden.

  weten jullie waar ik dit het beste te luisteren kan leggen?

  met vriendelijke groet

  tibor de jong

 56. R. Vleire schreef:

  Beste Hilde,

  In een van uw laatste “nieuwsbrieven” kunnen we een gratis hoorspel (en ringtones) downloaden bij het Geluidshuis nl. “Spanje en andere verzinsels”
  De vraag is:hoe te downloaden? Ik kan het maar niet vinden….
  Alvast bedankt en veel succes verder met uw puike site!

  R. Vleire

 57. Jacques schreef:

  Hallo,

  Deel 5 van het hoorspel “Achter de Muur”
  is niet te downloaden, de link is ongeldig.
  Kan dit gerepareerd worden?
  Bij voorbaat dank!

  Groet, Jacques.

 58. Jeroen van Gool schreef:

  Ik ben al jaren op zoek naar het science fiction hoorspel wat ik vroeger op de radio hoor volgens mij zo om een uur of 18.00 er was muziek bij waarvan ik later ontdekte dat het Pink floyd was. Heeft iemand enig idee wat het was en hoe het heette misschien

  Jeroen

 59. Roger Vleire schreef:

  Beste Jeroen,

  “De blauwe zaden” heeft een heel herkenbare intro- tune van Pink Floyd.

  Groeten,
  Roger Vleire

 60. Roger Vleire schreef:

  Beste Jeroen,

  …en om volledig te zijn de tune heet “Shine On You Crazy Diamond” uit het album “Wish You Were Here” van Pink Floyd.
  “De blauwe zaden” bestaat o.a. uit 32 delen.
  Groeten,
  Roger Vleire

 61. vleire schreef:

  Graag gedaan Jeroen van Gool

 62. Peter Teller schreef:

  Hallo, mijn naam is Peter en heb zo’n 10 jaar geleden het hoorspel ontdekt. (En de Podcasts waar ik graag doorheen ga) Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik met buitengewoon veel plezier al deze hoorspelen heb beluisterd, Sir B, Lemmens, Nederlands hoorspel companie. Maar ik heb er zelf nog nooit een gepost, simpelweg omdat ik ze altijd op dezelfde adressen terug vindt. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik -vooral tegenwoordig met hun prachtige pagina’s= voor 95% gebruik m,aak van Archive.org. Zeker nadat iemand het geweldige , haast een levenswerk, materiaal van de heer Lemmens allemaal zo mooi op Archive.org heeft geplaatst. Om een lang verhaal iets korter te maken, als ik op welke manier dan ook een bijdrage kan leveren aan dit blog, WordPress en/of Archive.org bied ik mij graag aan. Echt ik heb de laatste jaren veel in bed moeten liggen en dagen van gemiddeld 10 uur luisteren naar hoorspelen was zeker geen uitzondering !! Ik was er zo aan gewend dat ik mijn iPad mee naar bed nam , koptelefoontje luisteren en dan komt de slaap vanzelf wel. Wat ervaring met blogs heb ik wel. De blogs “De digitale 50 plusser” – “Mobile Dummies”” en lever ik regelmatig werk af voor een aantal , pur op de Rotterdammer gerichte blogs. Met het liefst zeer oud materiaal. Laten we zeggen dat ik daar mede-beheerder ben. Ik neem bijv de nieuw aangemelde leden door, de sites zijn namelijk besloten. O ja, tussen haakjes, denk niet aan opa lekker in zijn stoel met een lekkere volle pijp voor de raam zittend. Nee ik ben pas 59 jaar geworden. Dus het is zo leuk om dingen waar mijn ouders voor aan de radio -distrubitie- zaten gekluisterds, nu zelf te kunnen beluisteren. Persoonlijk reken ik Paul Vlaanderen en de Mat Meldon verhalen tot mijn favorieten. Zo, het is er uit. Ik dacht even een kort briefje als blijk van waardering. Het is een compleet hoofdstuk geworden. Misschien het begin van een nieuw hoorspel??? Groetjes Peter.

 63. Anneke Keizer schreef:

  Cor van Rijn is overleden. Hij een een van mijn favoriete hoorspel acteurs: Luister naar het hoorspel “De dood huist in een holle kroon” Prachtig geacteerd. Wat een mooie stem en zo goed en met liefde gespeeld. Dag lieve Cor, een goede reis. Ik zal nog vaak naar je luisteren. Anneke Keizer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: